Foto: Fredrik Sandberg

– Nog är nog, säger Jannis Konstantis, ordförande för Sekos klubb 111 i Stockholms tunnelbana, som i dag demonstrerade mot hur arbetsgivaren MTR behandlar personalen och facket.

Kanske 50 anställda vid tunnelbanan samlades på tisdag förmiddag utanför MTR:s lokaler i södra Stockholm i samband med företagets styrelsemöte för att visa sin frustration över personalpolitiken. De släpptes in och fick, efter en stunds väntan, tala med MTR:s vd Peter Viinapuu.

– MTR vill göra vinst till varje pris, och det är vi anställda som får betala, sammanfattar Jannis Konstantis.

Som facket ser det letar arbetsgivaren kryphål i kollektivavtalet för att sänka sina kostnader. En del anställda har fått försämrade arbetstider, en del har svårt att ta matrast, och vissa har inte möjlighet att gå på toaletten. Minskad frihet att ta ut semester som det passar den anställde (bland annat kravet att bara ta ut hela semesterveckor) har spätt på missnöjet. Enligt Seko har MTR också visat totalt ointresse för att reda ut en rad tvister som legat ouppklarade sedan 2010. Spärrvakter, tågförare och kundservicevärdar som arbetat i 20 – 30 år i tunnelbanan vittnar om att trivseln aldrig har varit så dålig som nu.

När MTR:s anbud segrade i upphandlingen av tunnelbanetrafiken för drygt två år sedan var förhoppningarna på det Hongkongbaserade företaget stora. MTR var inte billigare än konkurrenterna  – men lovade punktlig trafik, välstädade stationer och dialog med personalen.

– Förväntningarna har inte infriats, säger Jannis Konstantis.

MTR:s ledning säger sig vara ”förvånad och bekymrad” över manifestationen, som både Seko och Syndikalisterna (SAC) stod bakom. VD Peter Viinapuu säger om kritiken:

– Vi känner inte igen oss. Det pågår ett förändringsarbete inom företaget, och även om vi ibland har en annan uppfattning i sakfrågor upplever jag att vi har en god dialog.

Facket ska träffa MTR:s ledning den 1 mars, och Jannis Konstantis hoppas att företaget då ska ge besked om konkreta förbättringar.