DOKU. ”Se på de hundratals miljoner euro, som planlöst pumpats in i Grekland, Irland och Portugal för att sedan via omvägar slutligen hamna i tyska, franska och brittiska bankdirektörers fickor. Tänk tanken att de istället gått som lån till upprustade hamnar för grekerna, till nya snabbtåg för portugiserna, eller smart klimatteknik för irländarna, för att nämna några samhälleliga behov.”

Björn Elmbrant, debattör och författare till klassiska folkbildningsböcker som Hyperkapitalismen, åker runt i Europa och samlar röster och exempel till en deprimerande bild av spekulationsekonomins allt mer åtskruvade makt över den europeiska politiken, och av den akuta bristen på politiska alternativ till den ordningen. Boken avslutas dessutom med ett nyttigt nationalekonomiskt lexikon.

DOKU

Europas stålbad
Krisen som slukar välfärden och skakar euron

Författare: Björn Elmbrant
Förlag: Atlas reportage

Läs fler kortnotiser i serien DOKU!