Foto: Fredrik Sandberg

Mycket stegjobb blir det för en elektriker, men det hindrar inte Magnus Holm, Simon Adolfsson och Niklas Johansson från att jobba i hantverkskilt. – Man lär sig att inte trassla in sig, säger Magnus Holm. Och det är ingen som vågar titta in under kjolen på oss.

 

Ett helt nytt jobbplagg väckte stort uppseende när det dök upp. Men så är väl en kjol något extremt i mansvärlden på bygge?

– Det är kul! Folk hajar till och blir alltid glada när vi kommer i kilt, säger Magnus Holm, elektriker på Nymans el i Stockholm.

Kiltens övriga fördelar kommer i andra hand för honom och kollegorna som sedan flera år gärna jobbar i den: Plagget är luftigt och skönt, funkar bra inomhus på vintern och åker på för det mesta under vår, sommar och höst.

– Nackdelen är väl att det inte finns knäskydd, men om det är mycket golvjobb så tar jag ju byxorna.

För närmare tio års sedan väcktes den första tanken på en kjol för hantverkare i en helt annan miljö än bland elektrikergänget i en kulvert i Stockholms city:

Det var helt enkelt mycket prylar att få med sig och alltid ha nära till hands. När Marcus Jahnke var hemma med sin bebis i högsommarhettan blev de stabila snickarshortsen väldigt varma – och han började fundera på alternativ.

Tillbaka i designstudierna fortsatte hans funde­ring­ar: Finns det ett mer ventilerat plagg med snickarbyxornas alla möjligheter? Går det att sätta på män i hantverksjobb en kjol?

För Marcus Jahnke blev det en utmaning. Resulta­tet blev hantverkskilten, den hade både funktionerna och ett ganska manligt uttryck, tyckte han.

Och när sedan arbetsklädestillverkaren Blåkläder tände på idén tog det bara ett drygt år för kilten att avancera från tanke, via en uppsydd prototyp och hundratalet pr-plagg till sin plats i den ordinarie katalogen. Efterfrågan gjorde att en variant i varselfärger lanserades.

Några år har gått sedan dess – och kilten försvarar sin plats i Blåkläders sortiment. I vår kommer den i målarmodell och trädgårdsmästardito. Några tusen säljs varje år. Och även kvinnor kan dra på sig en hantverkskilt.

– Det är väl inte så många företag som vågar satsa på inköp till hela personalen, men den är revolutio­nerande och väldigt populär. Kanske mest som pre­sent, berättar Peter Höjman, direktör på Nordens största butik med arbetskläder.