Starka reaktioner från facken och oenighet inom EU kan ha stoppat EU-kommissionens planer på att begränsa konflikträtten genom ändringar i utstationeringsdirektivet.

Det var tänkt att kommissionen skulle lägga fram två förslag i veckan. Det ena handlar om en ny förordning som skulle ge kommissionen befogenhet att direkt eller indirekt ingripa i en pågående konflikt. Det andra om hur utstationeringsdirektivet ska införlivas i medlemsländernas lagar.

Enligt obekräftade uppgifter väntas kommissionen och ordföranden José Manuel Barroso komma med förslagen runt månadsskiftet februari-mars i stället.

– Kritiken blev för omfattande, och det skulle förvåna mig om kommissionen inte skulle backa, säger Claes-Mikael Jonsson, LO-jurist. Den kan inte vara helt tondöv.

Debatten om begränsningar av konflikträtten har gått i vågor sedan Lavaldomen 2007. Men det var först i januari i år som kommissionens utkast till ändringsförslag läckte ut, vilket väckte starka protester från bland annat Europafacket.

Det som föreslås är en reglering av strejkrätten vid tvister riktade mot företag som har utstationerade, det vill säga tillfälligt anställda, arbetare i andra EU-länder. Kommissionen vill bland annat införa proportionalitetsprincipen där ekonomiska rättigheter överordnas fackliga rättigheter, där den fria rörligheten av tjänster går före fackens möjlighet att vidta stridsåtgärder.

Det står i utkastet att EU-kommissionen ska direkt eller indirekt kunna ingripa i en pågående konflikt om det är nödvändigt.

– Förslaget skapar en godtycklighet i frågan om vilka stridsåtgärder som är lovliga och vilka som är olovliga, och det är helt oacceptabelt, säger Claes-Mikael Jonsson.