Ett allvädersställ står högst på önskelistan för Eva-Marie Bodin och hennes kollegor i Hofors.

Foto: Ulf Palm

Skolvaktmästare har det. Parkarbetare likaså, men i barnomsorgen är arbetskläder ingen självklarhet. I Hofors kräver de förskoleanställda ändring.

– Vi har lämnat en skrivelse till kommunen för vi kände att nu får det vara nog, säger Eva-Marie Bodin, förskollärare.

Varje dag i ur och skur är Eva-Marie Bodin, på förskolan Regnbågen, och de flesta andra som jobbar inom barnomsorgen ute med barnen. Det byggs snögubbar, samlas höstlöv och grävs i sandlådor, allt efter säsong. För att klara det krävs praktiska och tåliga kläder.

Men dem måste de anställda skaffa och betala själva.

– Jag tycker att det är självklart att vi borde får arbetskläder och jag ser det också som en rättvisefråga. I andra yrken i kommunen får de arbetskläder direkt, både parkarbetare och inom vården, säger Eva-Marie Bodin, som också är ordförande för lärarfacket i kommunen.

Det var hon som lämnade in uppropet om arbetskläder i Hofors till kommunen. Nästan alla anställda på förskolorna och i fritidsverksamheten, totalt 76 personer, har skrivit under kravet. I första hand är det ett allvädersställ för utomhusbruk som efterfrågas, men också varma vinterkläder, skor och på sikt även inomhuskläder.

– Våra egna kläder slits snabbt. Man tvättar sönder dem, och så förstörs de lätt i jobbet som när man får färg på sig när barnen målar, säger Eva-Marie Bodin.

De förskoleanställda i Hofors är långt ifrån ensamma om att sakna arbetskläder. Hur läget ser ut varierar både mellan landets kommuner och mellan arbetsplatser inom en och samma kommun, och ingen vet hur vanligt det egentligen är med arbetskläder inom barnomsorgen. De senaste åren verkar det ändå ha blivit allt vanligare att arbetsgivarna bidrar i alla fall med något. Det gäller framförallt fristående förskolor som vill profilera sig. Arbetskläder med firmatryck blir då ett sätt att synas och göra reklam. Men även om många får något i klädväg av sin arbetsgivare blir de flesta ändå utan, enligt Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

– Med tanke på hur många avtalsmotioner vi får med krav på kläder inför varje avtalsrörelse så tror jag att de flesta inte får något alls, säger hon.

Kommunal har krävt arbetskläder till alla anställda inom barnomsorgen i många år och det är ett krav även i årets avtalsrörelse.

– Det är inte vettigt att man ska behöva ha sina vanliga kläder när man jobbar med barn som kladdar, som ska tröstas och som behöver hjälp på toaletten. Vi kräver tåliga arbetskläder både för utomhus- och inomhusbruk.

För henne och Kommunal är rätten till arbetskläder inte bara inom barnomsorgen utan också inom äldreomsorgen även en jämställdhetsfråga.

– I de mansdominerade yrkena är arbetskläder en självklarhet om man blir smutsig. Det finns inte ett mansdominerat yrke inom kommunerna som inte har arbetskläder, se på parkarbetare och brandmän. Det är dags att det blir lika självklart på våra kvinnodominerade områden.

I Hofors hoppas Eva-Marie Bodin att det går fort. Hon säger att förskolechefen varit positiv till de anställdas krav.

– Men hur det sen blir är väl en fråga om ekonomi. Så brukar det vara, säger hon.

Fakta

5  kommuner om arbetskläder i förskolan

• Luleå: Bara vaktmästare och måltidspersonal får arbetskläder.

• Lund: Inget centralt beslut, men på de flesta förskolor finns några uppsättningar överdragskläder som personalen kan använda utomhus.

• Dals-Ed: Inga arbetskläder.

• Umeå: Alla fast anställda och visstidsanställda på minst sex månader får skalkläder för utomhusbruk av kommunen. De byts ut löpande vart efter de slits ut.

• Uddevalla: Inget generellt beslut om arbetskläder. Det är upp till förskolecheferna, men dag­barnvårdarna har fått jackor.