Sollentuna kommun vill införa ungdomslöner. Arbetslösa ungdomar under 25 år ska få 75 procent av lägstalönen. Det blir 12 000 kronor i månaden.

– Under de sista 15–20 åren har vi effektiviserat offentlig sektor så till den milda grad att bara de högpresterande, de som kan leverera till 100 procent, får jobb. Det har gått ut över dem som hjälpte till med kringaktiviteter och skapade mer av kvalitet, säger Lennart Gabrielsson (FP), kommunalråd i Sollentuna.

300 ungdomar under 25 år är arbetslösa i Sollentuna. Tanken bakom är att skapa en sorts ingångsjobb för dem. De behöver arbetslivserfarenhet för att kunna söka jobb på den öppna arbetsmarknaden.

– Då är 12 000 kronor rimligt. Det är mer än försörjningsstödet och mer än studenter och många pensionärer har att röra sig med, konstaterar Lennart Gabrielsson.

Ungdomarna ska inte ta över ordinarie jobb. Tanken är att de ska bredvid och lära sig ett jobb. Lennart Gabrielsson tar extra vaktmästare på en idrottsplats som exempel.

– Att lära och se är en viktig erfarenhet. Det här är ungdomar som aldrig har fått en möjlighet att visa att de klarar av ett jobb, säger Lennart Gabrielsson.

Han pekar på att brist på arbetskraft väntar runt hörnet.

– Då gäller det att exponera sig som en bra och attraktiv arbetsgivare med många intressanta arbetsuppgifter.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund tror inte att kommunerna blir mer attraktiva som arbetsgivare genom att dumpa löner.

– Det krävs bättre anställningsvillkor och löner och bra arbetsuppgifter.

Hon är ändå inte avvisande till ungdomslöner – men det beror på vad kommunerna kan erbjuda i gengäld.

– Vi kan prata utbildning som leder till jobb. Utan att ha funderat färdigt kan jag tänka mig att diskutera om kommunerna kopplar utbildning, introduktionsprogram och handledning till ungdomslönen och ser till att det här leder till fast jobb i äldreomsorgen, säger hon.

Lennart Gabrielsson är vice ordförande i SKL, Sveriges kommuner och  landsting, och vill gärna sprida ungdomslönerna i hela landet.

I nästa vecka ska Sollentuna kommun förhandla lokalt med Kommunal och Vision, före detta SKTF, om ungdomslönerna. Det lär bli central förhandling också.

Redan nu håller Sollentuna kommun på att ta fram jobb åt ungdomar, främst föräldrar, under 25 år. 30 ungdomar ska få jobb med avtalsenlig lön i kommunen eller i näringslivet. Fördelningen hänger på om det privata näringslivet erbjuder några jobb.

Kommunals lägsta lön är 16 070 kronor. 75 procent av det blir drygt 12 000 kronor.