Foto: Pontus Lundahl

– Månaderna helt utan inkomst har varit hårda. Förutom jul- och nyårshelgen har vi flera födelsedagar i familjen så här års, säger Anneli Thörnroth, som hade trott att hon skulle få arbetslivsintroduktion igen när hon blev utförsäkrad för andra gången.

 

När Anneli Thörnroth blev utförsäkrad för andra gången fick hon inte delta i Arbetsförmedlingens program för utförsäkrade på nytt. Nu står hon helt utan inkomst.

– Min handläggare på försäkrings­kassan tappade hakan. Hon hade också trott att jag skulle få delta i arbetslivsintroduktionen en andra gång, säger Anneli Thörnroth.

Anneli Thörnroth, som bor i Motala och har arbetat som vårdare, plågas sedan många år av värk i rygg, händer, fötter, höfter och bäcken. Hon har inte kunnat arbeta på heltid sedan 1998, och periodvis inte heller på deltid.

Den 31 mars 2011 tog den tidsbegränsade sjukersättning som hon hade haft på deltid slut. Anneli Thörnroth började i arbetslivsintroduktion, Arbetsförmedling­ens särskilda program för utförsäkrade.

Meningen var att hon skulle delta i programmet på 75 procent, och försöka arbeta de övriga 25 procenten.

– Jag är tjurskallig och fortsätter tills jag faller ihop, säger Anneli Thörnroth. Fram till början av maj gick det. Då blev jag liggande. Jag kom inte ur soffan.

Anneli Thörnroth sjukskrev sig på de 25 procent hon skulle ha arbetat. Medan hon låg hemma tickade tiden i ­arbetslivsintroduktion på. I början hoppades Anneli kunna komma till­baka efter någon vecka, men det gick inte.

När de tre månaderna i programmet var över och Anneli inte hade blivit bättre vände hon sig till försäkringskassan.

– Jag trodde att jag skulle påbörja en ny sjukperiod.

Men eftersom Anneli Thörnroth hade arbetat på deltid, varvat med sjukpenning när hon var för dålig för att jobba, hade hon redan en påbörjad period med sjukpenningdagar som hon fick fortsätta.

Den 10 november 2011 tog dagarna slut. Anneli Thörnroth blev ett le­vande bevis på att man kan bli utförsäkrad två gånger inom loppet av mindre än ett år. En gång då sjukersättningen tar slut, och en gång när sjukpenningdagarna är förbrukade.

Det är nu den verkliga kall­duschen kommer. Arbetsför­med­ling­en i Motala ger beskedet att man bara kan delta i arbetslivsintroduktion en gång. Därmed rycks grunden för Annelis försörjning undan.

Anneli Thörnroth kan förstå hur arbetsförmedlingen resone­rar. Under arbetslivsintroduktio­nen ska deltagarens eventuella arbetsförmåga och möjligheter att delta i andra program utredas. När arbetsförmedlingen (som i Annelis fall) har bedömt att personen inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande, utan ska tillbaka till sjukförsäkringen, är möjligheterna inom arbetslivsintroduktionen uttömda.

– Men jag hann ju aldrig bli färdigutredd, säger Anneli Thörnroth.

Allt arbetsförmedlingen kunde erbjuda var en praktikplats. Och den skulle Anneli Thörnroth inte klara. Trots att hon tar morfin kan hon inte sitta mer än tio, femton minuter per dag. Inte stå upp läng­re stunder. Inte sköta sin hygien själv.

– Jag bad att få min arbetskapa­citet utredd, berättar Anneli Thörn­roth.

Det sa arbetsförmedlingen ja till. Under tre dagar i mitten av december skulle Anneli prova olika uppgifter fyra timmar per dag. Hon skickades hem efter en och en halv timme den första dagen, helt slutkörd. Den sista dagen kunde hon bara vara med en timme.

Även så få timmars ansträng­ning försämrade Annelis hälsa ytterligare.

– Jag hade just börjat trappa ner morfindosen, men under kart­läggningen fick jag öka den till maxnivån direkt. Först nu kan jag minska den igen.

Då hon varken kunde få sjukpenning eller ta praktikplatsen blev Anneli Thörnroth helt utan ersättning.

– Socialen räknade ut att hus­hållet, som består av två vuxna plus en 16-åring och en 19-åring, hade 12 000 kronor i månaden efter skatt att leva på. Det var precis tillräckligt för att vi inte skulle få socialbidrag, berättar Anneli Thörnroth.

– I somras sålde vi bilen. Tack vare de 30 000 kronor det gav har vi klarat oss. Men snart är de peng­arna slut.