För att hjälpa EU:s kris­länder ska Sverige låna ut 100 miljarder kronor till Internationella valutafonden (IMF) till en ränta på
0,1 procent.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt märkliga uttalanden är detta en ”marknadsmässig ränta”.

I realiteten är det en exceptionellt givmild ränta, fullständigt utan motstycke.

En relevant jämförelse är att se hur mycket vi själva betalar i ränta för att låna de 100 miljarder kronor som vi i vår tur lånar ut till IMF.
Den så kallade statslåneräntan är ett viktat genomsnitt av statens obligationer, alltså de lånereverser för statens lån, som har en löptid kvar på 5 år.

Statslåneräntan är därmed vad staten får betala för att låna pengar på den öppna marknaden, det vill säga en verkligt ”marknadsmässig ränta”.
Den genomsnittliga statslåneräntan för 2011 var 2,57 procent.

Skillnaden i in- och utlåning för dessa 100 miljarder kronor, alltså 2,47 procent, betyder i reda pengar 2 470 miljoner kronor per år. Detta är den svenska statens årliga faktiska kostnad för att låna ut 100 miljarder kronor till IMF.

Nu kan man invända att vi i Sverige i solidaritetens namn bör ställa upp för våra olycksbröder och olyckssystrar i Europa som övergivits av giriga banker och valhänta politiker.

Det är riktigt, men om så vore borde krisländerna få låna till samma låga ränta.

Men IMF lånar i sin tur ut pengarna till krisländerna till en verkligt marknadsmässig ränta. Grekland betalar till exempel just nu 3,0 procent för lån i IMF.