För att möta den minskade efterfrågan på svenskt glas drar Orrefors Kosta Boda ned på produktionen. Åfors glasbruk i Småland gör sig av med över hälften av sina glasblåsare – och blir ett renodlat glasmåleri.

Totalt har 30 personer fått besked om förändring: 20 blev av med jobben och 10 har fått möjlighet att arbeta på andra glasblåserier inom företaget. Omkring 20 blir kvar på glasmåleriet.

– Det är mycket tungt, säger Anders Andersson som är IF Metalls klubbordförande på Åfors glasbruk.

I går fick de anställda gå in en och en till ledningen för att få sina besked, och stämningen är fortfarande låg.

– Det är svårt att känna sig glad över att ha jobbet kvar, det var ju så många som fick gå. Vi har varit ett bra gäng, så det är ganska jobbigt. Just nu snurrar det bara i huvudet, det är mycket frågor som måste lösas, rent fackligt, så att allt går rätt till, säger han.

Åfors ingår i Orrefors Kosta Boda som ägs av New Wave Group AB. Koncernen har tidigare aviserat om neddragningar.

– Hela glasbranschen genomgår en kris nu och har gjort det under en längre tid. För att kunna säkra Orrefors Kosta Bodas fortlevnad så måste dessa åtgärder genomföras, sa vd Ann Gustavsson i ett pressmeddelande förra året inför förhandlingarna med facken.

Anledningen till krisen beror, enligt pressmeddelandet, på minskad försäljning och den ekonomiska krisen.

Anders Andersson beskriver det som en epok som riskerar att försvinna. Åfors glasbruk har varit i drift sedan 1876 och har långa traditioner i bygden.

– Mycket av den svenska glasindustrin håller på att försvinna. Det borde finnas ett intresse även utanför Småland för att behålla den här regionens själ.