Runt 600 ståljobb försvinner från Långshyttan och Torshälla när tyska Thyssen Krupp slår samman sin verksamhet för rostfritt stål med finska Outokumpu, skriver Dagens Arbete.

Tyskarna har lovat sina fack att rädda så många jobb som möjligt. Och då ryker några av de svenska bruken när bolagen ska hitta stordriftsfördelar. De svenska facken har däremot inte fått någon information, skriver tidningen.

Även Outokumpus anläggning i Avesta hotas på sikt, tror Bjarne Rasmussen, fackklubbens ordförande i Degerfors.

– Allt tyder på att stålverket i Torneå ska få så hög beläggning som möjligt. I utbyte ger man kallvalsningen till Tyskland. Och svenska facken har inte fått säga någonting. Sånt gör mig förbannad, säger han till Dagens Arbete.

Om all kallvalsning flyttas till Tyskland i samband med affären minskar kapaciteten i Avestas stålverk, vilket förmodligen gör att verket får för höga kostnader i relation till tillverkningen, enligt Rasmussen.

Någon information från företagsledningen till de anställda i Sverige har ännu inte kommit. Men Bjarne Rasmussen har lång erfarenhet av stålindustrin, hur den fungerar, så när den kallvalsade ståltillverkningen ska flyttas till Tyskland är konsekvenserna för Långshyttan och Torshälla uppenbara — enheterna läggs ned:

– Då är det så här det blir, säger han till TT.

Men, ekonomiskt är det kostnadseffektivt, marknaden ligger i Europa, inte i Norden, enligt Rasmussen:

– Tyvärr, det är nödvändigt, säger han.

På sikt är han även orolig för verksamheterna i Avesta och Degerfors som en följd av att den nya koncernen vill hitta stordriftsfördelar.

– Det är kostnadseffektivt att göra så här.