Omkring 500 avtal för drygt 2,2 miljoner anställda ska förhandlas under avtalsrörelsen.

Första delen är slut i och med att industrins parter kom överens i december. För tjänstemännen i industrin gäller de nya avtalen från den 1 oktober förra året och arbetarna i industrin får sina nya löner från den 1 februari i år.

Sista februari i år går 39 avtal för 90 000 personer ut. Bland dem som ska förnya sina avtal finns Byggnads, Sekos väg- och banavtal, IF Metalls tekoavtal och avtal för motorbranschen. Dessutom är det många tjänstemannaavtal som gäller fram till den 29 februari.

Sista mars löper 217 avtal som omfattar 470 000 anställda ut. Det är bland annat Handels avtal för dem i butik och på lager, Elektrikernas kraftverks- och installationsavtal, måleriavtalet och en rad tjänstemannaavtal.

Sista april slutar 107 avtal som omfattar nästan 1,2 miljoner att gälla. Det är Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Landsting som omfattar många – runt 350 000 personer. Vid samma tidpunkt löper även LO:s bemanningsavtal och lärarnas avtal ut.

Sista maj går 51 avtal för 140 000 anställda ut. Det är bland annat Hotell- och restaurangfackets avtal, Fastighets service­entreprenadavtal och IF Metalls tvätteriavtal.

Under resten av året löper ytterligare runt 50 avtal som omfattar cirka en kvarts miljon anställda ut.

Källa: Medlingsinstitutet