Minst två lediga helger i månaden. Det är ett av Kommunals krav för 7 000 medlemmar som är anställda i kyrkan.

Kommunal har runt 60 avtal för drygt en halv miljon medlemmar i 230 olika yrken. Bara sedan i onsdags har Kommunal överlämnat avtalskraven till tre motparter. De andra två är Fastigo och Elektriska Installatörsorganisationen (EIO).

LO-samordningen finns med i samtliga förhandlingar. Det innebär bland annat 860 kronor, dock lägst 3,5 procent, mer i månaden och en hundralapp extra i en jämställdhetspott. Lägstalönerna ska höjas med 860 kronor. Visstidsanställningar ska begränsas.

Bättre villkor för småbarnsföräldrar finns också med i avtalskraven.

Kravet på mer helgledigt gäller kyrkvaktmästare och kyrkogårdsvaktmästare. Kommunal vill att få två sammanhängande helgfria lördagar och söndagar i månaden.