Foto: Johan Gunséus

Nattvandringar i sjukvården, möten med skolelever och turnéer i Västerbottens inland får den fackliga hjälten Matilda Olofsson att gå i gång. Jag älskar att vara ute bland medlemmar, säger hon.

Under stående ovationer mottog Matilda Olofsson, 26, utmärkelsen årets fackliga hjälte 2011 på LO:s ungdomsforum för två månader sedan.

– Det är riktigt jäkla kul. Jag var jätteglad bara över att bli nominerad för det visar att de tycker att jag gjort ett bra jobb, säger Matilda Olofsson, när hon slår sig ner vid fikabordet i köket på Kommunals avdelning i centrala Umeå.

Utanför fönstren vräker snön ner och hon borstar halvsmälta flingor ur håret. Egentligen skulle Matilda Olofsson, som har en ledig dag, ha målat väggar i huset hon bygger med sin sambo. Men avbrottet för intervjun är välkommet.

– Vi har hållit på och byggt all vår lediga tid i ett år. Hela huset har vi byggt på helger och kvällar, men nu har vi bara någon månad kvar innan vi kan flytta in.

Matilda jobbar halvtid som undersköterska på infektionskliniken på Umeå lasarett och halvtid fackligt inom Kommunal.

– Det är perfekt. Jag gillar det fackliga jobbet och jag gillar akutsjukvård. Det händer mycket och arbetsdagarna är olika varje dag. Och så tror jag att det är bra att ha det vanliga jobbet kvar när man jobbar fackligt, säger hon.

Matilda har två fackliga hjärtefrågor – medlemsvärvning och medlemsvård.

– Vi måste värva nya medlemmar och nå ut till de unga om facket ska fortsätta att vara starkt, men vi måste också ta vara på dem vi har så att de känner att det är betydelsefullt att vara med i facket. Det glöms ofta bort.

Att vara ute i skolor och prata om facket är något av det roligaste Matilda vet. Känslan av att nå fram till ungdomarna och få dem med sig är något fackliga företrädare skulle behöva uppleva oftare, säger hon.

Att ungdomar är ointresserade av facket är bara en myt, enligt Matilda. I själva verket handlar det om att facket inte når ut med information till de unga.

– Vi borde besöka alla skolklasser varje år. Direkt när de unga vet vad facket är går de med, i alla fall när vi är ute.

För att få ungdomarna intresserade brukar Matilda lyssna på deras frågor och tankar. Hon berättar också om sommarjobbare hon mött, som tjejen i kiosken som tyckte att hon hade världens bästa arbetsgivare. Hon hade fått en biobiljett och en chipspåse för en veckas jobb. Eller om servitriserna som bara får jobba på sommarkaféet när solen skiner.

– Just solskensjobb är jättevanligt, och det är ofta unga som utnyttjas. Där kan vi i facket hjälpa till och göra skillnad direkt.

Genom att visa konkret vad facket faktiskt gör väcker hon elevernas intresse.

Matilda Olofssons egna fackliga intresse började när hon jobbade som kock direkt efter gymnasiet.

– Det var strul som det ofta är i den branschen. Jag fick pengar direkt i handen och inget ob-tillägg, så då gick jag till facket och de hjälpte mig, eller berättade i alla fall hur det skulle vara – och sedan gjorde jag det mesta själv.

När restaurangen gick i konkurs och Matilda tog ett extrajobb på ett handikappboende kände hon att hon hittat hem. Hon vill jobba med människor så hon läste in omvårdnadsprogrammet på komvux. Hon fick jobb direkt och bara ett år senare blev hon förtroendevald i Kommunals landstingssektion. Det är där hon ägnar sig åt medlemsvården, som hon säger.  Det handlar om att finnas till för medlemmarna, lyssna på dem, och driva deras frågor. Men också om att få fler att bli aktiva själva.

– Jag försöker peppa medlemmar att skriva motioner till kongressen så att de själva kan påverka det som är viktigt för dem.

För att nå även dem som inte alltid kan eller vill komma till facket självmant har sektionen nyligen nattvandrat och besökt nattarbetande medlemmar på deras arbetsplatser.  Matilda Olofsson och avdelningens ungdomsgrupp hade också en tacokväll för unga före jul.

– Det var jättelyckat och är något jag kommer att tipsa andra ungdomsansvariga om.

Att goda exempel sprids både inom förbundet och mellan förbunden är något Matilda tycker är viktigt. Därför ska flera ungdomsansvariga i olika förbund som träffades på LO:s ungdomsforum hålla kontakten via videokonferenser.

Kommunal i Västerbotten har en del idéer att sprida vidare. Avdelningen vände den negativa medlemsutvecklingen förra året och växte med 120 medlemmar.

– Det är ett kvitto på att arbetet ger resultat, men vi kan växa ännu mer. Vi måste få ännu fler att förstå hur viktigt facket är, för ju fler vi blir desto starkare blir vi.