Det finns ett litet utrymme för misstag — även för en anställd på Systembolaget. Det fastslår Lunds tingsrätt som friar butiksbiträdet som i fjol våras råkade sälja alkohol till en 18-åring.

Det manliga biträdet åtalades för olovlig dryckeshantering sedan polisen funnit en vinbox, några cider och vodkadrinkar — och inköpskvittot — hos 18-åringen.

Biträdet hade visserligen begärt legitimation av 18-åringen, men denne lyckades kollra bort honom och kunde gå iväg med alkoholen utan att visa id-kort, trots en regel att alla kunder som kan vara yngre än 25 år ska legitimera sig.

Efter avslöjandet fick biträdet en skriftlig erinran från arbetsgivaren. Åklagaren ansåg dock att mannens oaktsamhet var så klandervärd att den dessutom var straffbar.

Men enligt domstolen finns det utrymme för vissa felbedömningar i enskilda fall. Rätten pekar också på att 18-åringen uppträder och talar med sådan pondus att han verkligen förefaller ha passerat 20 år.

Både mannens fack, Unionen, och Systembolaget tog emot torsdagens utslag med lättnad.

– Både för medarbetaren och arbetsgivaren. Vi är nöjda och glada över att rätten ser ett utrymme för ett mänskligt misstag, säger företagets presschef Lennart Agén.

Åklagaren har inte beslutat om han ska överklaga eller ej.