Foto: Bertil Ericson

 

IF Metalls ordförande Stefan Löfven är verkställande utskottets kandidat till ny ordförande för Socialdemokraterna.

Det berättade partisekreterare Carin Jämtin på en presskonferens på torsdagseftermiddagen. Hon sa att verkställande utskottet kommit fram till att föreslå Stefan Löfven efter moget övervägande. Hon beskrev honom som kunnig och berättade att de två första gången träffats i styrelsen för Palme-centret och där sett att Stefan Löfven har ett stort globalt engagemang.

– Men det viktigaste är ändå att han har det socialdemokratiska hjärtat och att han har mycket goda ledaregenskaper, sa hon.

Stefan Löfven förklarade att han är stolt och glad över nomineringen.

Han sa bland annat att Sverige behöver mer socialdemokrati och att socialdemokratin har lösningar för framtiden. Stefan Löfven pratade om politiken som en frigörande kraft och att han vill se ett öppnare parti med plats för flera olika erfarenheter och bakgrund.

– Jag har haft en uppväxt där jag sett orättvisor på nära håll. Och hur viktigt det är att kombinera människors frihet med rättvisa och solidaritet, sa Stefan Löfven.

På presskonferensen gavs ingen plats för frågor. I morgon sker valet av ny ordförande för Socialdemokraterna. Det är partistyrelsen som väljer och det finns bara en kandidat.

Esref Okumus