Stefan Löfven får ett starkt stöd från LO-distrikten om han blir nästa partiledare för Socialdemokraterna.
– Stefan har en lång och gedigen erfarenhet och han besitter en stabilitet och trygghet som tilltalar, säger Maria Stenberg, ordförande för LO-distriktet i Norrbotten.

En trygg man, med förmåga att ena och förnya. Det är bilden de fackliga inom LO ute i landet ger av IF Metalls Stefan Löfven. LO-Tidningen har ringt runt till LO-distriktens ordförande och alla vi har talat med tror att Stefan Löfven kan blir en bra partiledare för Socialdemokraterna.

– Han kan ena partiet och han är mycket kunnig, säger Bo Andersson, ordförande för LO-distriktet Sydost.

Han får medhåll av Majlene Ahlgren ordförande i LO-distriktet i Mellansverige.

– Han har kvalifikationerna och är en duktig ledare. Stefan Löfven har gjort ett jättebra jobb med att modernisera IF Metall, och jag tror det kan stärka partiet bland LO-medlemmarna om han blir vald, säger hon.

Även Dan Gabrielsson, ordförande i Västsverige, är inne på samma linje.

– Stefan Löfven blir nog en jättebra ledare som kan ena partiet. Han är saklig, ödmjuk och trygg, enligt vad jag har sett av honom.

Att Stefan Löfven inte sitter i riksdagen är dock något de flesta ser som ett problem. Conny Kristensen Gahnström, ordförande för LO-distriktet på Gotland, säger att även om Stefan Löfven är en duktig och nytänkande person är hon tveksam till om det kommer att fungera att ha en partiledare utanför riksdagen.

– Det är märkligt om han inte kan delta i partiledaredebatter i riksdagen. Ska han sitta på läktaren och titta på då?

Enligt uppgifter till TT kommer Sven-Erik Österberg, även han med ett fackligt förflutet, att bli ny gruppledare i riksdagen och sköta partiledardebatterna.

– Även om Stefan är duktig vore det kanske enklare om Sven-Erik Österberg blev ny tillförordnad fram till kongressen i så fall, säger Conny Kristensen Gahnström.

Majlene Ahlgren anser dock att kombinationen av Stefan Löfven och Sven-Erik Österberg kan bli precis vad partiet behöver. Hon säger att det kan bredda diskussionerna ha två personer som så tydligt företräder partiet.

– Sven-Erik Österberg blir utmärkt i den rollen. Han har båda fötterna på jorden och kan skapa trygghet i riksdagsgruppen, och är det något partiet behöver nu så är det stabilitet och trygghet.

Även Maria Stenberg i Norrbotten tror att det kommer att fungera med en partiledare utanför riksdagen. Hon säger att det till och med kan vara en fördel.

– Det frigör ju tid för partiledaren till att skapa opinion och vara ute och möta medlemmarna.

Uppgifterna om att Sven-Erik Österberg blir den person som axlar ansvaret i riksdagen är hon dock inte lika positiv till.

– Det vore djupt tragiskt ur ett jämställdhetsperspektiv. Om vi ska ha två personer som frontar partiet är det sorgligt om vi, som ett stort parti som kallar oss feministiskt, inte mäktar med att lyfta fram en kvinna, säger hon.

Fler röster från LO-distrikten om Stefan Löfven som ny S-ledare

Glenn Abrahamsson, ordförande för LO-distriktet i Jönköpings län:

– Skulle det bli Stefan tror jag att det skulle bli jättebra. Jag är ju ombudsman i IF Metall och de ledaregenskaper han har visat inom förbundet skulle vara bra även inom partiet. Han får alla dra åt samma håll även när det måste fattas tuffa beslut eller är svåra tider, som till exempel under industrikrisen.

Per-Erik Johansson, ordförande för LO-distriktet i Västerbotten:

– Han har varit med när det har stormat i förbundet och kan hantera olika sorters kriser och ta tuffa beslut. Och han har gedigna kunskaper om arbetsmarknadspolitik och socialförsäkringar. Vill man ha någon med stora öron som kan lyssna, len stämma som kan ena och hårda nypor i de situationer som behövs så är Stefan ett bra val.

Karin Näsmark, ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland:

– Det blir väl bra. Han är väl en klok karl. Jag har stort förtroende för honom utifrån vad jag sett i den fackliga världen. Han har hjärtat på rätt ställe och står säkert ideologiskt. Vi är i ett krisläge och nu gäller det att hitta någon snabbt sedan får vi se om det blir Stefan eller någon annan som väljs av kongressen nästa år när vi gör en mer normal process.

Hans Svedberg, ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg:

– Han ju min förbundsordförande i dag och jag har varit med och röstat fram honom till det, så skulle han bli partiledare har han absolut mitt förtroende. Han är mycket noga och har inte direkt några lik i garderoben så vitt jag vet.