Foto: Anders Wiklund

IF Metalls ordförande Stefan Löfven pekas ut av källor i partiet som tillförordnad ordförande i Socialdemokraterna, skriver Folkbladet.nu. Tidningen uppger att han ska fungera på posten fram till den ordinarie kongressen 2013.

– Jag kommer inte att kommentera någonting, sade Löfven till Expressen efter mötet med partiets verkställande utskott, där han är ledamot, natten till torsdagen.

Partistyrelsen väntas på fredagen officiellt tillkännage ett namn.

Socialdemokraternas verkställande utskott träffas klockan 10 i dag för vidare diskussioner om vem som ska bli ny partiordförande. Mötet äger rum på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

– Det finns inga deadlines för mötet, vi kommer sitta så länge som det behövs, säger Socialdemokraternas presstalesman Odd Guteland.

Även Ekot i Sveriges Radio har uppgifter som talar för Löfven. Enligt vad Ekot erfar har det verkställande utskottet enats om att det vill ha Metall-ordföranden som ny S-ledare.

Stefan Löfven föddes 1957 i Stockholm och har varit förbundsordförande i IF Metall sedan 2006. Han började sin karriär 1979 som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik. Det första fackliga uppdraget fick han 1981 då han valdes till kontaktombud på sin arbetsplats. Därefter har han haft en rad fackliga uppdrag.

2001 valdes han till biträdande förbundsordförande för IF Metall och fyra år senare blev han alltså förbundsordförande.

2006 valdes han in i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Löfven bor i Stockholm tillsammans med sin fru.

Stefan Löfven bildar enligt källor till SVT:s Rapport ett radarpar med Sven-Erik Österberg. De två ska utgöra Socialdemokraternas nya ledarduo, enligt SVT.

Eftersom Löfven inte sitter i riksdagen blir det Österberg som leder arbetet i riksdagen.

Även uppgifter till TT gör gällande att man enats om Löfven. Enligt TT:s källa blir Sven-Erik Österberg ny gruppledare i riksdagen och Carin Jämtin får sitta kvar som partisekreterare.

I arbetet med att ta fram den nya S-laguppställningen återstår frågan om vem som ska bli ekonomisk-politisk talesperson.