Dessutom säger två ledamöter i Socialdemokraternas verkställande utskott, Lena Micko och Anneli Hultén, att man enats om ett namn. TT och Ekot hänvisar till att flera källor bekräftat att Stefan Löfven kommer föreslås som ny S-ledare.

Stefan Löfven har varit ordförande för IF Metall sedan 2006. Det senaste året har han jobbat hårt med att försöka rädda Saab i Trollhättan. Och under hösten var han en av de tongivande i industrifackens förhandlingar om ett nytt avtal.

En av hans fackliga hjärtefrågor är att industrins ska vara löneledande och sätta märket för hela den övriga arbetsmarknaden.

I de mer interna fackliga diskussionerna har han agerat mot jämställdhetspotten. Under avtalsförberedelserna förra året motsatte han sig en jämställdhetspott på 100 kronor. I stället ville han se en motsvarande satsning på 60 kronor per månad och anställd. Detta ledde till splittringen mellan LO:s industrifack och de andra LO-förbunden.

Stefan Löfven är född 1957 i Stockholm. 1979 började han arbeta som svetsare på Hägglund och Söner i Örnsköldsvik. Två år senare valdes han till facklig kontaktombud.

2001 valdes han till vice ordförande i Metall. 2006 blev han ordförande för IF Metall, som är en sammanslagning av Metall och Industrifacket. Och i samma veva valdes han in Socialdemokraternas verkställande utskott.

Han bor i Stockholm tillsammans med sin fru Ulla.

I en tidigare intervju i LO-Tidningen har han sagt att hans smultronställe är fritidshuset utanför Örnsköldsvik och att fritidsintressena är teater, konserter, promenader och ishockey.