Ett måste, t o m ett ok. Det känns så, som om Laleh är tvungen att skriva just de här låtarna. Som självterapi men också för att inte svika utan bli en länk i den långa kedjan av motståndskamp. Hon inleder ”Better Life” med att sjunga ”leave your country” och avslutar samma låt med ”I, I ran” så att orden både kan betyda springa = fly och vara namnet på Lalehs födelseland. Döden och Gud (bägge på både gott och ont, verkar det som) är evigt närvarande, bl a i ”Some Die Young” och ”Vårens första dag” respektive ”Interlude / Emanuel”. I de två senare kan man också höra Mellanösterns musiktraditioner. Hon är en allvarlig ung kvinna som aldrig skriver en text bara för att det ska bli en låt. Med engelska texter blir låtarna mer internationella, popiga och souliga; på svenska finns fortfarande en aning av svensk vistradition. Och nog låter hon livsgladare och yngre på svenska – och mer sorgsen och betydligt äldre på engelska?

Bengt Eriksson

Veckans CD

Sjung

Artist: Laleh
Skivmärke: Lost Army

Lalehs nya album Sjung finns på Spotify.
På Spotify kan man också höra hennes personliga tolkningar av andras låtar från TV-programmet ”Så mycket bättre”.
Se och hör Laleh när hon sjunger låten Some Die Young från nya albumet i samband med P3 Guld-galan, finns på YouTube.
Video där Laleh visar hur hon arbetar i sin studio, finns på YouTube.
Se och hör också när Laleh sjunger en av sina tidigare svenska låtar, ”Kom Tilde”, live på Götaplatsen i Göteborg (2009). Även detta på YouTube.
En annan live-inspelning (2007) med en tidigare svensk låt, ”Mamma”. Också på YouTube.
Ännu en live-inspelning, här från Trädgårdsföreningen i Göteborg (2010) med låten ”Farda” (sång på persiska, förmodar jag). Länk till YouTube.