Så kastade partiledaren Håkan Juholt slutligen in handduken — och Socialdemokraterna skriker förtvivlat efter ett samlande namn.

Men i nuvarande kaos är vägen framåt oklar. Och det är lika oklart vem som ska leda partiet.

Efter mindre än tio månader tog tiden slut för Socialdemokraternas åttonde partiordförande.

Juholt höll pressträff på ett inomhustorg i hemstaden Oskarshamn på lördagen.

– Jag lämnar uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna med omedelbar verkan, sade Juholt.

Det var ett definitivt besked från bygdens son.

– Nej! Nej! Nej! lät det från många av åhörarna.

På fredagen ska partiets verkställande utskott (VU) ha uttalat fortsatt förtroende för Juholt. Och vid en hastigt inkallad presskonferens på lördagen uppgav partisekreterare Carin Jämtin att beslutet helt var Juholts eget.

Hon talade om sorg och en helt unik situation. Som partisekreterare tar Jämtin över ledningen fram till det att VU och partistyrelsen har klargjort vägen framåt. Att hon själv skulle leda partiet fram till kongressen nästa år ser Jämtin som uteslutet:

– Nej, det finns inte. Det går inte att kombinera de här två uppdragen. Partisekreterarskapet är bara det mycket mer än heltid, säger hon till TT.

Juholt föll sedan bland andra distriktet i Örebro uttalat misstroende.

– Det här var den enda lösningen och ett nödvändigt steg, sade distriktsordförande Jonas Karlsson i Örebro efter Juholts avgång.

Katrine Kielos, ledarskribent på Aftonbladet, har full förståelse för Juholts beslut. Hon pekar på att han befann sig i en omöjlig situation med bland annat rekordlågt stöd i opinionsmätningar och interna strider i partiet.

– Hade det fortsatt hade partiet gått under, säger hon.

Ulf Bjereld, statsvetarprofessor och socialdemokrat, vill att nästa S-ledare väljs genom en mer öppen process.

– Det viktiga är att valet av en ny partiledare inte omgärdas av motsvarande process som när Juholt valdes.

Statsvetaren Jenny Madestam poängterar att allting inte automatiskt blir bra för S bara för att partiet byter ordförande.

– Det är inte bara Håkan Juholt som är problemet. Juholt är ett symtom på större problem som Socialdemokraterna brottas med. Han var ju en kompromisskandidat. Man kunde inte enas om någon annan och då blev det han som var tämligen oprövad, säger Madestam.