IF Metalls ordförande Stefan Löfven vill inte spekulera om vem som kan ta över Socialdemokraterna efter Håkan Juholt. Själv sitter han i partiets verkställande utskott (VU).

– Vi måste nu i den här svåra situationen stabilisera och få arbetsro så att vi snabbt kommer fram till en efterträdare och en organisation som fungerar, att vi så snabbt som möjligt återkommer till politiken, säger han.

Han säger att detta blir ett jobb för VU och partistyrelsen, men han vill inte säga något om hur övergångstiden kan tänkas se ut eller säga något om vem som kan tänkas träda till efter Juholt.

– Jag vill inte spekulera i några namn, utan det viktigaste är att vi får någon som samlar partiet och som ger styrka.

TT: Skulle du själv kunna vara ett samlande namn?

– Det är överhuvud taget inte aktuellt. Jag känner inte för att föra fram mig själv, men jag ska bidra till att det blir ett samlande namn.

TT: Ser du en reell risk för splittring av partiet?

– Nej, det tycker jag inte. Men återigen — det har att göra med hur vi nu agerar. Det finns många i partiet med ledaransvar, centralt såväl som ute i landet, svarar Löfven.

– Han har gjort egna misstag, det har han själv sagt. Sedan har det varit några felaktiga och olyckliga utspel inifrån partiet som inte har hjälp och stöttat utan snarare tvärtom, säger Löfven på frågan om varför Juholt tvingades avgå.

Han vill inte gå in på vilka utspel han menar, men säger:

– Det har varit för lite av att tänka på partiet och för mycket av att tänka på sig själv.

Löfven understryker att Juholt hade många fördelar, som att visa på politikens möjligheter och att ingjuta optimism.

Men ytterligare en faktor Juholt hade emot sig var en fullständigt obalanserad bevakning i medierna, menar Löfven.

– Han har bevisligen varit utsatt för ett mediedrev som väl ingen har upplevt motstycke till.