Enligt SVT, Ekot och andra medier kommer Håkan Juholt att meddela sin avgång i samband med en presskonferens i hemstaden Oskarshamn i eftermiddag.

I går deklarerade Socialdemokraternas verkställande utskott sitt fortsatta förtroende för partiledaren Håkan Juholt. Men enskilda socialdemokrater och flera partidistrikt har krävt partiledarens avgång. Och allt eftersom fredagen gick blev ryktena intensivare om att VU egentligen beslutat att han inte kan sitta kvar.

Klockan 23 i går kväll meddelade Juholt så att han håller presskonferens på lördagseftermiddagen hemma i Oskarshamn.

Vad han tänker säga avslöjas inte, men inga andra politiker ska närvara, enligt Fredrik Kornebäck, partiets presschef.

Juholt har inga planer på att åka upp till Stockholm i samband med avgången, sade en ”nära vän till partiledaren” till Expressen sent i går kväll.

– Om du vill vara med då Håkan knyter ihop säcken så får du åka till Oskarshamn de närmaste dagarna, sade källan strax innan pressmeddelandet kom om dagens presskonferens.

Svenska Dagbladet skriver att Juholt under en övergångsperiod ska förses med en ”överrock” som ska hålla partiledaren i strama tyglar och förhindra fler fadäser.

Enligt uppgift till Sveriges Radio kommer Håkan Juholt på presskonferensen att meddela att han lämnar posten som partiordförande, rapporterar Ekot.

Pär Nuder blev inkallad i samband med VU-mötet för att, enligt uppgifter till Aftonbladet, övertyga Håkan Juholt om att han frivilligt skulle avgå.

Men själv ville Juholt fortsätta som partiordförande och ska enligt tidningen ha uppgivit att han är omtyckt i landet och därmed skulle får stöd av en majoritet av ombuden vid en kongress.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) tror att Juholt meddelar att han avgår i dag.

– Håkan är i en spiral som hela tiden leder åt fel håll. Jag tror att han säkert kommer fram till att det har ett högt pris för partiet. Och för honom själv måste det vara en olidlig situation. Jag förstår inte hur han orkat. Vilken annan människa som helst människa hade blivit sjuk av det här.

– Jag tror att han själv fått bestämma hur han vill ha det. Jag kan inte tolka det som att han kommit fram till något annat än att det inte bär längre.

Han tror att partiets VU gett Juholt i uppdrag att tänka igenom situationen och själv fatta ett beslut.

– Att som han, vara ledare för ett parti som inte får fram sin politik, är en besvärande sits. När jag har pratat med honom säger han att det är det som han uppfattar som jobbigt. Varje gång han försöker kommunicera hur vi ska hantera de stora och svåra samhällsfrågorna så drunknar det i andra händelser.

Ulf Bjereld, statsvetarprofessor och socialdemokrat, tror också att Juholt i dag meddelar att han lämnar uppdraget som partiledare.

– Det allra mesta pekar på att han kommer att meddela sin avgång i någon form. Det finns två tecken på det. Dels finns det många uppgifter från olika håll som pekar ut detta, Det är inte en källa som valsar runt. Det andra är att det svårt att se vad presskonferensen annars skulle syfta till. Alla förväntar sig att han ska avgå och vad skulle han annars kunna bjuda på, säger Ulf Bjereld till TT.

Det lilla som talar mot en avgång är att Carin Jämtin i går sade att Juholt ska fortsätta att leda partiet, säger han.

– Frågan är bara om hon sade det i god tro eller om det bara var elakt spel.