Fastighets har stoppat allt arbete i ett hyreshus på Hisingen i Göteborg. För en dryg vecka sedan blev fastighetsskötaren bakbunden, rånad och misshandlad med en pistol.

– Han hade en nära döden-upplevelse, säger Larry Stewart, ombudsman med ansvar för arbetsmiljö på Fastighets region Väst i Göteborg.

Det här är inte första gången som en fastighetsskötare råkar illa ut på jobbet. Larry Stewart berättar att hot och våld har blivit vanligare på senare år.

Jan Clausen, arbetsmiljö-ombudsman på region Syd, ser samma utveckling i Malmö.

– Vissa områden är väldigt utsatta, säger han.

Det här är en följd av kriminalitet och social oro i många bostadsdsområden.

– När du läser om bilbränder och kriminella gäng i tidningen är det fastighetsskötarnas arbetsmiljö det handlar om. De har sin arbetsplats i bostadsområdena, konstaterar Larry Stewart.

Fastighetsskötaren blev överfallen och rånad i tvättstugan, som ligger i källaren. En maskerad person bakband honom, slog honom med pistol, stal hans värdesaker och hotade honom till livet.

För drygt ett år sedan tog en ny fastighetsägare över och började med att inventera lokaler. Det visade sig att många hyresgäster hade lagt på förråd som inte var deras. Det var så bråket började. Det blev inte bättre när fastighetsägaren anmälde att en före detta hyresgäst hade flyttat utomlands men ändå kvitterade bostadsbidrag.

Ilskan spillde över på fastighetsskötaren.

– Fastighetsskötaren är ägarens representant och den som är närmast kunden. Om det blir problem är det fastighetsskötaren som får ta den första smällen, säger Larry Stewart.

I region Väst finns 277 lokala skyddsombud i Västra Götaland, Halland och Jönköpings län. Facket ska samla dem till temadagar om våld och hot och samtidigt kartlägga hur utbrett problemet är.

– Vi får inte veta allt. Vi vill ta reda på vad som händer i Trollhättan, Halmstad och Jönköping – och överhuvudtaget inom hela regionen, berättar Larry Stewart.

Även Region Syd, som omfattar två Smålandslän, Blekinge och Skåne, tänker ordna temadagar om hot och våld.

– Jag tror att det händer mycket mer än det vi får reda på, säger Jan Clausen.

I Malmö fick en fastighetsskötare bilrutorna sönderslagna för en tid sedan. Däremot har ingen blivit misshandlad. Fackets krav för att slippa våld är dubbelbemanning i utsatta områden och att fastighetsägarna inte ska besiktiga lägenheter i samband med flytt. De blir lätt måltavla för den utflyttandes vrede om de anmärker på fel.

Fakta

Fastighets, Arbetsmiljöverket och fastighetsägaren ska mötas för att diskutera stoppet. Facket krav för att återuppta arbetet är bland andra följande:

•Dubbelbemanning. Fastighetsskötaren ska inte arbeta ensam.

• Låsen ska bytas ut. Stulna nycklar användes vid överfallet.

• Fastighetsskötaren och fastighetsägaren ska utbildas om hur man möter hot och våld.