Byggnads lägger tre strejkvarsel mot Svevia för att det statliga företaget inte gått med på att teckna kollektivavtal med Byggands. Sammanlagt omfattar strejkvarslet runt 300 medlemmar i Byggnads.

–Att ett statligt bolag använder sig av lönedumpning för att vinna och driva byggprojekt är ett hån mot alla byggnadsarbetare i Sverige. Ett bygge är ett bygge och då ska också byggnadsarbetarna få sin rättmätiga lön, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Svevia var tidigare en del av Vägverket och ägs av staten. Torbjörn Johansson säger till LO-Tidningen att Svevia har fel avtal. Bolaget använder enligt honom ett gammalt vägverksavtal istället för Byggnads byggavtal. Det gör att byggnadsarbetarna på Svevia har sämre villkor än andra byggnadsarbetare, enligt Byggnads.

Det första varslet gäller bygget av en sporthall i Uppsala, där sju från Svevia arbetar och kommer att tas ut i strejk den 1 februari. Nästa varsel träder i kraft två dagar senare och omfattar  ungefär lika många byggnadsarbetare.

Det tredje varsel omfattar alla medlemmar i Byggnads hos Svevia. Det betyder att runt 300 byggnadsarbetare går i strejk den 8 februari om fack och arbetsgivare inte kommit överens innan dess.