Rockhistorien (50-talets rock’n roll och skiffle, 60-talets popbandsvåg, 70-talets progg- och punkband, syntpop och hiphop på 80-talet) har utvecklats och förnyats mer av vilja och mod än kunnande. Bara ett par exempel: Johnny Cash-gitarristen Luther Perkins ensträngssolon och spela själv-duon Philemon Arthur & The Dung här i Sverige.

Också Vit Päls, som främst består av låtskrivaren, sångaren och musikern Carl Johan Lundgren men växer till en grupp med allt fler medlemmar, sjunger och spelar amatörismens lov. Ur låten Hello Haters: ”Ni som säger att jag sjunger falskt, ni som säger att jag är på skoj / Det här är inte fult, det här är mitt finaste…”  Lundgren diktar vardagspoesi om Malmö med omnejd och stadsdelen Möllan som hjärta. Kärleksfullt men ironiskt, så personligt – ja, privat – att det blir allmängiltigt. Genre: nånslags vispop med texter som ringlar så melodierna kränger. Eller punk som attityd (men inte som musik).

Bengt Eriksson

Veckans CD

Nånstans ska man va

Artist: Vit Päls
Skivmärke: Playground

Albumet Nånstans ska man va, den första riktiga fullängdaren med Vit Päls, kan höras på Spotify.
En samling, som jag satte ihop, ur tidigare inspelningar med Vit Päls, också på Spotify.
Musikvideo till en låt, ”Hösten talar till oss”, från nya albumet. Se och hör på YouTube.
Samma låt, alltså ”Hösten talar till oss”, i en live-inspelning för SR P3. Framförandet skiljer sig ganska så mycket från skivinspelningen. Också detta på YouTube.
Vit Päls framför en annan låt från nya albumet, ”Varför tittar din pappa så där på mig?”, live på Debaser i Malmö. Se och hör på YouTube.
Musikvideo till en tidigare låt, Beach 2011, som också kan ses och höras på YouTube.