LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vill inte längre säga om hon fortfarande har förtroende för S-ledaren Håkan Juholt, inför dagens möte i Socialdemokraternas verkställande utskott, där hon är ledamot.

Hon säger i stället:

– Jag ser fram emot en konstruktiv diskussion.

Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) möts i dag för att återigen diskutera framtiden för partiledaren Håkan Juholt. Allvaret i mötet var tydligt när utskottet först planerade att samlas på hemlig plats för att undvika granskning, men när planerna läckte ut valde ledamöterna att träffas i Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i Stockholm.

På mötet ska det även tas upp hur budgetprocessen har genomförts i skuggan av rekordlåga opinionssiffror.

Det är något förvånande att bara den innersta kretsen inom VU möts i dag, anser statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Endast de ordinarie ledamöterna träffas och de är ganska få. Annars brukar adjungerade ledamöter och tjänstemän delta — och det är lite oklart varför man bara valt den innersta kretsen, säger professor Hinnfors på Göteborgs universitet, till TT.

– Men anledningen brukar vara att frågorna på dagordningen är mycket viktiga. Då möts bara den trängsta kretsen, för att sedan vidgas i morgon, säger Hinnfors.

Wanja Lundby-Wedin sade till TT, i samband med ett seminarium om arbetsmarknadspolitik på LO, att hon på VU-mötet vill veta mer om hur det gick till när den socialdemokratiska skuggbudgeten arbetades fram.

Reaktionerna var starka i den socialdemokratiska riksdagsgruppen och de fackliga leden, över förslagen, eller brist på dem, om a-kassan i de första utkasten. S har ett kongressbeslut på att a-kassan ska höjas och därför togs det första förslaget emot med stora protester. Det har också förekommit uppgifter om att Håkan Juholt först skulle ha beordrat att satsningar skulle tas bort, för att sedan försöka skjuta skulden för det på andra.

Den ekonomiskpolitiske talesmannen Tommy Waidelich har dock gått i god för att det inte stämmer och har sagt att det är han som ansvarar för budgeten.

– Jag har sagt att vi vill att budgetprocessen ska tas upp så att vi vet vad som hänt, säger Lundby Wedin.

Sedan hon begärde det i förra veckan har Håkan Juholt skapat nya rubriker, genom olika uttalanden, som gjort att fler i partiet börjat tvivla på om han kan sitta kvar.