Anordnarbidragen i fas 3 kostar 1,35 miljoner kronor per arbetsdag bara i Halland och Västra Götaland. Det visar en sammanställning av LO-distriktet i Västsverige. LO-distriktet vill att regeringen ändrar inriktning på arbetsmarknadspolitiken.

– Det är rena vansinnet att driva ett program med så dokumenterat dåligt resultat och så höga kostnader. Problemet är att arbetet inom ramen för fas 3 är oavlönat och inte höjer deltagarnas kompetens. Otillräckliga kontroller gör att oseriösa användare, ”fas 3-direktörer”, hittat en guldgruva i bidragen från staten, säger Krister Andersson, förste ombudsman på LO-distriktet i Västsverige.

6 000 personer deltog i fas 3 i Västra Götaland och Halland i december 2011, enligt den senaste siffran från Arbetsförmedlingen. I hela landet deltog 29 000 personer i fas 3.