Svensk Handel ifrågasätter LO:s jämställdhetspott mer än tidigare. Vd Dag Klackenberg förklarar att arbetsgivarorganisationen kommer att ”syna korten”.

I morgon, torsdag, ska LO-förbundet Handels och Svensk Handel utbyta avtalskrav. Vid flera tidigare tillfällen har dessa förhandlingar inneburit att LO:s jämställdhetspott fått genomslag och acceptans. Och det har skapats ett nytt märke för de lågavlönade avtalsområdena.

– Vi tror inte på den här typen av låglöne- eller jämställdhetssatsningar. Vi tror inte de fungerar. Nu ser inte LO-samordningen ut som den brukar. Även bland LO-förbunden finns ett utbrett ifrågasättande av jämställdhetspotten i och med att alla LO-förbunden inte står bakom LO:s avtalsplattform, säger Dag Klackenberg.

Han säger att det även finns fler saker som är annorlunda i årets förhandlingar. Först handlar det om att det inte går lika bra för butikerna – Svensk Handels medlemmar – som vid de senaste avtalsrörelserna. Deras ekonomi är enligt Dag Klackenberg inte särskild god, och bland arbetsgivarna i Svensk Handel är missnöjet är stort med industrins lönemärke, som anses alldeles för högt.

– I årets förhandlingar har vi dessutom gott om tid. Det har vi inte haft tidigare. Då har det bara återstått några dagar efter att industrins avtal undertecknats.

Svensk Handel har tidigare inte sagt ja till jämställdhetspotten. Däremot har arbetsgivarorganisationen gått med på att ge samma krontalspåslag till de handelsanställda som till industrins arbetare och det innebär att det procentuella påslaget till de handelsanställda varit större.

Dag Klackenberg säger att det är alldeles för tidigt att prata om något sådant nu. Han säger också att Handels kommer att få argumentera ordentligt för jämställdhetspotten – det är innebörden av att han pratar om att ”syna korten”.