Socialdemokraterna vill ha en översyn av soldaternas villkor när det gäller bland annat löner, bostad och studier efter tjänstgöring.

– Soldaterna får inte bli ett låglöneproletariat, säger partiets försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist.

Han oroas över att försvaret ska drabbas av många avhopp efter att ha talat med missnöjda officerare.

Hultqvist vill också att tidvis anställda soldater ska ingå i hemvärnet när de är tillbaka i det civila livet. Tanken är att det ska öka kompetensen i hemvärnet, samtidigt som det nya försvarets folkförankring ökar. Förslaget kräver 10 000 nya befattningar i hemvärnet, men kostar inte särskilt mycket pengar, enligt Hultqvist.

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen krävde Socialdemokraterna också att det görs en säkerhetspolitisk översyn om hotbilder i omvärlden innan riksdagen tar nästa försvarsbeslut 2014. Den borgerliga alliansen lovade redan i valrörelsen 2010 att en försvarsberedning ska tillsättas, där riksdagspartierna ingår. Hultqvist vill dock att översynen görs på ett mer öppet sätt, där dock riksdagens försvarsutskott ska vara kärnan.