Göran Arrius

Foto: Pontus Lundahl

Han har få akademiska poäng och gjorde facklig karriär av en slump. Men ett tydligt engagemang driver Sacos nye ordförande Göran Arrius, som vill förbättra integrationen och öka löneskillnaderna.

I drygt fyra månader har Göran Arrius varit akademikerfackens ledare. Han har andan i halsen när han tar emot LO-Tidningen i sitt arbetsrum med utsikt över takåsarna i gamla stan i Stockholm. Han kommer direkt från ett besök hos Sveriges arkitekter.

– Om man är det minsta nyfiket lagd så är det här ett drömjobb. Saco spänner över hela Sverige. Medlemmarna i våra förbund är arkitekter, de jobbar på regeringsdepartement, inom sjukvården, i domstolar, ja de finns överallt, säger han.

De första månaderna som Sacoordförande har varit hektiska. Det är mycket att sätta sig in i och Göran Arrius försöker besöka alla Sacos 23 medlemsförbund. Att ständigt få lära sig nytt är något han gillar, liksom möjligheten att förändra och påverka.

En av hans fackliga hjärtefrågor är integration av invandrare på arbetsmarknaden. Göran Arrius gillar inte regeringens strategi att alla nyanlända ska komma i jobb direkt. Utländska akademiker bör i stället få ett par års intensiv svenskutbildning och hjälp att få svensk examen så att de kan jobba med det de är utbildade för.

– Det är ett enormt slöseri som varken samhället eller de enskilda personerna har råd med när vi låter välutbildade köra taxi eller städa, för att nämna populära exempel, säger han.

En annan fråga som Göran Arrius drivit hårt är att öka lönespridningen. Den kritik det lett till tror han beror på missförstånd.

– Jag vill inte ha större löneklyftor i samhället och jag driver inte frågan att de som tjänar mest ska ha högre lön, säger han.

Han lyfter fram en av Sacos lågavlönade yrkesgrupper, arbetsterapeuterna. För dem lönar sig inte utbildningen alls, enligt Sacos statistik. De har också liten lönespridning och den som är nyexaminerad kommer in på nästan samma lön som en erfaren.

– Man måste öka löneskillnaderna för att premiera den som har erfarenhet, kunskap och gör ett bra jobb. Det ska löna sig att lägga på ett extra kol, och det ska alltid löna sig med utbildning, säger han.

Även om utbildning ska löna sig ska akademikernas löneökningar inte ske på bekostnad av LO-grupperna, enligt Göran Arrius. Mer motiverade akademiker kommer att driva utvecklingen och lönsamheten framåt i det privata näringslivet och även öka skatteintäkterna, vilket alla tjänar på.

Även om Göran Arrius ofta lyfter fram vikten av akademisk utbildning är det inte akademiska meriter som tagit honom till Sacotoppen. Han är utbildad på Sjökrigsskolan och Militärhögskolan. Därför har han bara ett fåtal poäng i juridik.

– Jag är ingen forskare direkt, men jag har ju en annan bred erfarenhet.

Att Göran Arrius gjort en facklig karriär har inte varit ett medvetet val. Efter gymnasiet levde han ut sin pojkdröm och sökte sig till flottan. På den tiden var alla på båtarna med i facket, och när någon kollega efter några år frågade om han inte kunde bli fackligt ombud sa han ja.

– Så är det med stora beslut som får betydelse i livet. Det är ofta slumpen som avgör.

Det fackliga engagemanget började i Sacofacket Officersförbundet och ledde senare till att han blev förbundsordförande för Jusek 2007, då han bytt bransch och jobbade på SEB. Han beskriver det som ett avgörande ögonblick.

– När jag fick frågan om jag ville bli ordförande för Jusek förstod jag att det skulle förändra allt om jag tackade ja. Samtidigt insåg jag att det var en chans man bara får en gång. Jag har aldrig ångrat mig.

Det största steget var att bli en offentlig person. Som Sacoordförande hamnar han än mer i rampljuset och det är något han måste vänja sig vid, liksom att jobba fackligt på heltid. Som Jusekordförande jobbade han kvar på SEB på deltid.

– Jag tycker att det varit väldigt värdefullt att ha kvar sitt vanliga jobb. Det finns en risk att man tappar fotfästet annars.

Men nu tar ordförandeposten all tid. Göran Arrius vill inte ens räkna efter hur långa arbetsveckorna varit de senaste månaderna.

– Jag och min partner brukar försöka hinna ses hemma en kväll i veckan i alla fall, säger han.

Och så försöker de hinna iväg till lantstället i Östergötland så ofta det går. Att stå med motorsågen i hand eller att gräva i trädgården är avkoppling för Göran Arrius.

– Det är något konkret och man ser resultatet direkt. Det behövs som motvikt till det här jobbet, säger han och gör en gest mot pappershögarna på skrivbordet.

Fakta

Göran Arrius

Ålder: 52 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Registrerad partner med Magnus Hagberg.

Om fackets framtid: ”Saco växer och det är bra, men jag är orolig över att organisationsgraden i stort minskar. Jag tror verkligen på den svenska modellen med starka kollektivavtal.”

Senast lästa bok: ”Det måste nog ha varit någon deckare, även om jag inte minns titeln.”

Dold talang: ”Talang vet jag inte, men jag tycker att det är roligt att laga mat. Det är avkoppling för mig.”