Judy Collins, liksom Joan Baez, var en pionjär i den amerikanska folk- och protestsångarvågen. Hon föregick Bob Dylan, började spela gitarr och sjunga traditionella sånger i slutet av 50-talet. På albumet In My Life (1966) vidgade Judy Collins sin repertoar genom att hämta material från både folk- och populärsången och även från teatern. Hon sjöng Beatles, Cohen och Brecht i nästan konstmusikaliska arrangemang. Begreppet ”art song” föddes. I samma genre, mitt emellan populär-, folk- och konstmusikalisk sång, kan nya albumet placeras. Fast arrangemangen är mindre, här sjunger hon främst till sina egna klassiska pianofingrar, som löper snabbt över klirrande tangenter. Judy Collins, 70 plus, har kvar det mesta av sin varma, vackra röst. Bl a ”Veteran’s Day” (antikrigssång av Michael Veitch), ”Cactus Tree” (Joni Mitchell) och ”Pastures of Plenty” (Woody Guthrie) framförs med hela livets engagemang, överlevnadskraft och skönhet.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Bohemian

Artist: Judy Collins
Skivmärke: Wildflower

Judy Collins nya album kan höras på Spotify.
Även albumet In My Life, där Judy Collins förvandlar folksång till art song, finns på Spotify.
Debutalbumet, ”Maid Of Constant Sorrow” (1961), där hon sjunger traditionella folksånger till sin akustiska gitarr, finns också på Spotify.

Se och hör en ung Judy Collins spela gitarr och sjunga ”Early Morning Rain” i en TV-inspelning från 1966, finns på YouTube.
En annan låt från samma TV-program,  ”In My Life” (av Lennon/McCartney), se och hör på YouTube.
På YouTube kan man också se och höra en något äldre Judy Collins spela piano och sjunga ”Suzanne” (Leonard Cohen).

Amerikansk TV-intervju med Judy Collins, som även sjunger en liten a cappella-stump av Joni Mitchells ”Both Sides Now” hemma hos sig själv. Lyssna och se på YouTube.

Läs alla Veckans CD i omvänd kronologisk ordning.