– Se till att betala dina försäkringar själv när lönen slutat komma. Det rådet ger Sirpa Sirviö, försäkringsrådgivare vid Saabs verkstadsklubb, till de uppsagda medlemmarna.

Lönerna till de Saabanställda har släpat efter till och från sedan i somras. Novemberlönerna betalades ut strax före jul, och decemberlönen lyser fortfarande med sin frånvaro.

Därmed kan avgifterna för frivilliga försäkringar som Saabarbetarna har tecknat genom facket inte längre dras från lönen. Det handlar om sjuk- och efterlevandeförsäkringen, försäkringen för olycksfall på fritiden och barnförsäkringen, som medlemmar i IF Metall kunnat teckna på förmånliga villkor.

– Eftersom vi betalar för försäkringarna en månad i förskott har ännu ingen förlorat sitt försäkringsskydd på grund att lönen försenats, säger Sirpa Sirviö. Men från och med nu måste den som vill behålla försäkringarna tänka på att betala själv.

– Nu är inbetalningsavier för ett kvartal på väg ut. Det är viktigt att medlemmarna är uppmärksamma på det, och tänker igenom om de vill behålla försäkringarna.

Var och en måste själv bestämma vilket försäkringsskydd han eller hon vill ha, men Sirpa Sirviös allmänna råd är att behålla de fackliga försäkringarna. Att försäkra sig på egen hand är betydligt dyrare. Om det alls går.

– Fackets sjuk- och efterlevandeförsäkring har medlemmarna fått teckna utan hälsoprövning. Den som försäkrar sig individuellt slipper inte undan hälsoprövningen.

IF Metalls sjuk- och efterlevandeförsäkring, fritidsförsäkring och barnförsäkring kan man behålla så länge man är medlem i facket. En rad andra LO-förbund erbjuder motsvarande försäkringar, så den som hittar ett nytt jobb inom en annan bransch kan oftast behålla försäkringsskyddet.