Sjuksköterskor på Universitetssjukhuset i Linköping som beordrats att jobba under julhelgen fick 440 kronor i extra ersättning. De ilsknade till ordentligt när de fick reda på att en läkare som hoppade in under julnatten fick 30 000 kronor extra för besväret, skriver Östgöta Correspondenten.

– Vi missunnar inte läkare att tjäna pengar. Men vi är upprörda över att de får hela kakan och vi inte någonting, säger Ulrika Håkansson, fackligt aktiv sjuksköterska.

Urban Säfvenberg som är chef för akuten på sjukhuset, förstår att sjuksköterskorna är ilskna men betonar att betalningen till läkaren under julnatten är en följd av ingångna avtal mellan landstinget och läkarfack.

– Det är inget jag förhandlat fram, säger han till tidningen.

Läkaren som tjänstgjorde hoppade in med kort varsel och ska då enligt avtalet få dubbelt arvode. Dessutom har läkare extra mycket betalt under julhelgen vilket sammantaget gjorde att läkaren fick sex gånger sin timlön för att jobba under julnatten.

Ulrika Håkansson tycker att det är uppenbart att läkare får igenom sina krav för att landstinget är mån om att behålla dem.

– Varför bryr sig ingen om att dåliga villkor får erfarna sjuksköterskor att lämna sina jobb?

– För mig är det helt oacceptabelt. Många gånger på ett akutintag, som det här handlar om, så är våra sjuksköterskor specialistutbildade medan läkaren ofta är en AT-läkare. Att man inte värderar våra medlemmars kunskaper högre, det gör mig otroligt arg, säger Sineva Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet, till TT.

Hon tror inte att sjukhuset i Linköping är ett extremt exempel.

– Nej, vi ser ju hur mycket de här stafettläkarkostnaderna ökar, och att alla andra yrkesgrupper får stå tillbaka. Tyvärr har vi medlemmar som inte vet bättre och inte ifrågasätter sin egen övertidsersättning. Om de i efterhand får veta vilken skillnad det är på extrabetalningen blir de med all rätt förbannade, säger Riberio.