Transformator Service AB och dess två chefer som åtalats för arbetsmiljöbrott genom att ha vållat en anställds död friades av en enig tingsrätt i går.

Tre år efter dödsolyckan meddelade Hässleholms tingsrätt sin dom igår. Åtalet mot företaget ogillas och de två åtalade cheferna frias på alla punkter.

Det var i december 2008 som en 47 årig man omkom i svåra skallskador efter en kraftig explosion på Transformator Service AB i Hässleholm, ett företag som utför reparationer åt energibolagen i Sydsverige.

47-åringen värmde upp packningen till isolatorerna med gaslåga för att öppna upp en transformator som lämnats in för reparation. En kraftig explosion inträffade och det flera hundra kilo tunga locket som 47-åringen satt på for upp i taket.

Åklagare Lotten Loberg vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (Rema) yrkade villkorlig dom för de åtalade cheferna samt företagsbot på en miljon kronor för vållande till annans död genom ”avsiktlig oaktsamhet”.

I stället för gaslåga borde företaget ha använt värmepistol, vilket är en mycket säkrare arbetsmetod, hävdade åklagaren. Dessutom hade arbetsgivaren inga skriftliga eller muntliga säkerhetsinstruktioner för hur den typen av reparationer skulle utföras.

Cheferna argumenterade att arbetsmetoden använts i 40 år och att de aldrig hört talas om en liknande olycka. Företaget har dock skärpt sina rutiner och använder numera värmepistol vid liknande reparationer.

Rätten konstaterar att cheferna visserligen inte fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen, men att deras oaktsamhet ”inte varit så klandervärd att den bör föranleda ansvar för vållande till annans död”.

Det är ännu oklart om domen kommer att överklagas.