Saabkonvoj

Foto: Henrik Montgomery

 

Saabentusiaster världen över träffas på lördag för att demonstrera sitt stöd för Saab.
– Vi vill visa potentiella Saabköpare att de inte bara köper ett bilmärke utan en väldigt stark och lojal kundkrets, säger Tim Rokka, som driver entusiastbloggen Saabsunited.

Idén till mötet kommer från holländska Saabklubbar och har sedan spridit sig över världen. Under parollen ”We are many, we are Saab” (Vi är många, vi är Saab) träffas entusiaster i helgen på 90 platser i över 40 länder.

– Det visar att Saab som bilmärke på intet sätt är dött även om fabriken står stilla, säger Tim Rokka.

– Vi vill också visa respekt för det Victor och de Saabanställda har gjort när de har kämpat in i det sista, fortsätter han.

I Sverige hålls mötet på lördag klockan 12 på Saabs parkering i Trollhättan och deltagarna kommer från hela landet.

– Jag själv kör från Växjö. Många kommer från Stockholm och jag har hört att det till och med kör ner folk från Umeå för att vara med, säger Tim Rokka.

När Saab skulle läggas ner 2010 ordnade Saabentusiasterna liknande möten världen över, men då i form av Saabkaravaner som rullade på gatorna. Den gången slöt 2 000 bilar upp i Trollhättan, men så många deltagare räknar Tim Rokka inte med på lördag.

– Mängden har ingen betydelse, det är vad vi vill visa som har betydelse. Kommer det hundra är vi jättenöjda och alla är välkomna även om de inte kör Saab, säger han.