De båda svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson hoppas på nåd och överklagar därför inte domen på elva års fängelse för terrorbrott. De dömdes nyligen i Etiopien sedan de olagligt tagit sig in i Ogadenprovinsen.

Kanske är det rätt, och förhoppningsvis, om man ska tro Etiopienkännare, kan de vara tillbaka i Sverige redan till sommaren.

Men huvudskälet till deras resa, att gräva i Carl Bildts och Lundin Petroleums inblandning i Ogadenprovinsens djupa konflikter runt den värdefulla oljan får inte falla i glömska.

De senaste avslöjandena runt affären visar att Lundin Petroleum fick hjälp inifrån utrikesdepartementet för att exploatera Ogaden, en satsning som planerades under den tid då utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Petroleum.

Sedan tidigare vet vi att Carl Bildt, i sin egenskap av dåvarande styrelseledamot i Lundin, också figurerar i den polisutredning angående folkrättsbrott som pågår runt Lundin Petroleums engagemang i grannlandet Sudan.

Efter månader av mörkanden blev det i höstas också känt att Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Petroleum när hela satsningen på att från den etiopiska regeringen köpa exploateringsrätten för Ogandenprovinsen planerades.

Under julhelgen kom så det sista avslöjandet: I dessa exploateringspropåer hade Lundin Petroleum hjälp direkt inifrån UD.

Att UD:s högsta politiskt ansvariga minister, utrikesminister Carl Bildt, är så indragen i den affär som de båda svenska journalisterna ville sprida ljus över kan förklara att Bildt aldrig försvarade rätten till fri journalistik då de greps. Men det skapar samtidigt ett ytterligare frågetecken om hur han trots sitt uppenbara jäv kan sitta kvar som utrikesminister.

Eftersom Carl Bildt inte själv verkar vilja se sin situation som något problem, varken när det gäller Lundin Petroleum eller i turerna kring de båda journalisterna, är det nu dags för Fredrik Reinfeldt att visa att Sverige värnar om ett oklanderligt demokratiskt styre – och själv avsätter Carl Bildt.

Hade det varit någon annan av alliansens moderata ministrar skulle bilan troligen redan ha fallit.

Men undfallenheten och underdånigheten mot Moderaternas förra partiledare och Sveriges tidigare statsminister är uppenbart för stor för Fredrik Reinfeldt.

Det är en svaghet som sticker i ögonen då två svenska journalister döms till elva års fängelse och får ansöka om nåd efter en summarisk och politiskt styrd rättegång.