Sju personer åtalas i härvan kring Skaraslättens Transport AB.

Enligt åtalet har den huvudmisstänkte före detta företagsledaren låtit andra ställa ut bluffakturor på mer än 21 miljoner kronor under tre år fram till i höstas. Pengarna har gått till svarta löner till chaufförer.

Rättegången vid Göteborgs tingsrätt beräknas ta tio dagar. Den inleds i mitten av januari och avslutas någon månad senare. Kammaråklagare Johan Isaksson har kallat 14 vittnen.

Två av de åtalade, företagsledaren och ytterligare en person, sitter häktade sedan snart två månader. Åklagaren begär att fyra av de åtalade ska få näringsförbud.

Företagsledaren är också misstänkt för att ha ett plundrat ett bolag på en dryg miljon kronor tillsammans med ytterligare tre av de åtalade. Bolagets fordringsägare blev blåsta på pengarna.

Tre personer har ställt ut bluffakturor på totalt drygt 21 miljoner kronor till två dotterbolag till Skaraslättens Transport AB: CGT Containerdepå AB och Quatron AB. De har fått ”viss ersättning” för det. De har tagit emot betalning för fakturorna och använt pengarna till löner till chaufförer enligt företagsledarens anvisningar.

Därmed har företagsledaren smitit från nästan sju miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och dragit av mer än fyra miljoner kronor för mycket i moms. Enligt åklagaren har företagsledaren därmed gjort sig skyldig till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, alternativt grovt försvårande av skattekontroll.

Han är också misstänkt till anstiftan eller medhjälp till grov oredlighet mot borgenärer. Brottsmisstanken gäller plundringen av ett bolag.

De övriga åtalade är misstänkta för medhjälp till grovt bokföringsbrott respektive grovt skattebrott eller enbart medhjälp till grovt skattebrott.  Ett par personer misstänks för grova bokföringsbrott.

Företagsledaren och ytterligare tre personer deltog i bolagsplundringen. Av dessa tre är misstänkt för grov oredlighet mot borgenärer. De två andra misstänks för anstiftan eller medhjälp till grov oredlighet mot borgenärer.

FAKTA

Skaraslättens Transport AB är ett av Västsveriges största åkerier. Företaget har inga egna anställda utan hyr enbart in chaufförer från Estland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige. De drar in mellan 25 000 och 30 000 kronor på fyra veckor, enligt ekonomichefen. Han uppskattar att en svensk chaufför kostar mellan 42 000 och 45 000 kronor i månaden.
Den häktade företagsledaren är numera ute ur bilden. Han byttes ut direkt efter att han häktades i november.
Transport ser Skaraslättens Transport AB som ett rött skynke. Orsaken är att koncernen dumpar lönerna.