De kinesiska ropen efter Saab skallar allt högre. Statliga fordonsjätten Dongfeng uppges vilja ta över hela fabriken för att skapa sitt eget bilmärke, säger senaste ryktet.

Efter Saab Automobiles konkurs för två veckor sedan har uppgifterna om intressenter från när och fjärran avlöst varandra. Kinesiska Youngman, som var del i olika räddningsplaner innan General Motors satte stopp, är en av dem som öppet deklarerat sitt intresse.

Nu kommer nya uppgifter i kinesiska medier om att den lilla privatägda biltillverkaren får konkurrens om konkursboet från en av de kinesiska jättarna. Statligt ägda Dongfeng planerar att köpa Saabs tillgångar och fabrik för att komma över ny teknik, enligt en anonym källa till Beijing Times, som Automotive News China återger.

Särskilt teknik som trimmar bränsleförbrukningen är eftertraktat.

Kinesiska regeringen har i ett uttalande slagit fast att staten inte ska stödja utländska investeringar i bilsektorn, om de inte leder till mer bränsleeffektiva fordon, rapporterar Bloomberg.

Dongfeng, som räknas till de tre största biltillverkarna i Kina, har redan samarbete med Peugeot och Citroën.

Det finns även kopplingar till Sverige. Lastbilskoncernen AB Volvos dotterbolag UD Trucks har ett samarbetsbolag med Dongfeng för lastbilsproduktion.