Socialdemokraterna har rasat till 25,3 procent i nya opinionssiffror. Kräftgången fick förra S-ministern Ylva Johansson att i går dela ut en rejäl känga till partiledaren Håkan Juholt. Hon möts i dag av motstånd inifrån partiet.

– Jag är förvånad över att vi ständigt återkommer till samma diskussion, om och om igen, säger Mats Johansson, ledamot i partistyrelsen (S), som ser ett samband mellan det fortsatta ifrågasättandet och de usla opinionssiffrorna.

– Grundorsaken är att vi inte har lyckats formulera en politik som tilltalar väljarna.

– Visst får man lufta sitt missnöje, men man måste också välja vilken uppgift som är den viktigaste, säger Mats Johansson.

Han håller med Ylva Johansson om att läget för partiet är allvarligt men gör en annan analys av orsaken. Valförlusten 2010 berodde på att partiet misslyckades med att formulera en attraktiv politik.

– Och då var ju inte Håkan Juholt partiordförande.

TT: Ligger skulden mer på Mona Sahlin, menar du?

– Vi förlorade 2006 också, om du minns det. Då var inte Mona Sahlin partiordförande, så det är för enkelt att säga att det handlar om partiordföranden. Vi har prövat med Göran Persson, vi har prövat med Mona Salin och vi prövar med Håkan Juholt. Det visar väl att det inte är där vi borde lägga kraften, säger Mats Johansson.

– Vi borde fokusera på att faktiskt formulera och beskriva en oppositionspolitik som är värd namnet. Sverige håller på att glida isär och då behövs det en stark socialdemokrati som visar att det finns en annan politisk möjlighet i Sverige. Där borde vi lägga all kraft just nu, säger Mats Johansson.

Han är säker på att Juholt kan vända utvecklingen:

– Ja, det är jag helt övertygad om.

Ylva Johansson skrev i går på sin blogg att opinionssiffrorna är ”ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande”. Hon fortsätter med att förtroendet för Juholt är ”katastrofala 16 procent”.

Statsvetaren Jenny Madestam är inte förvånad över Ylva Johanssons utspel.

– Jag tror Ylva Johansson är en sanningssägare, säger hon till Expressen.

– Jag tror att hon känner sig lite bortmanövrerad. Hon gick ut för ett år sedan och sade att hon ville ha en ledande roll i partiet. Men så har det inte blivit. Så nu säger hon sanningen, säger Madestam.

Krisen för Socialdemokraterna bottnar i ett politiskt problem med rötter långt tillbaka och som nu utvecklats till en akut ledarkris, säger förra S-ledaren Mona Sahlin i en intervju i P 1 Morgon i Sveriges Radio.

– Det räcker inte med att byta partiledare, det finns problem som ligger mycket djupare. Man måste våga se sanningen i vitögat, säger Mona Sahlin.

– Det är en djup kris som inte tar slut bara för att man slutar blogga eller slutar lyssna på oron och missnöjet. Många är oroliga och måste få lov att uttrycka det och ledningen måste förmå att förvalta det, säger Mona Sahlin.

– Det bästa vi har är de kärleksfulla kritikerna, sade ju Anna Lindh.

Programledaren frågar hur ofta hon tänker: Nej, gör inte så! när hon hör och läser om sina partikamraters utspel.

– Det har väl nästan varit dagligen den senaste tiden, svarar Sahlin, som också är självkritisk.

Något hon än i dag ångrar är att hon gav efter för partikamraterna och bjöd in Vänsterpartiet i samarbetet med Miljöpartiet. Hon berättar att hon övervägde att göra kabinettsfråga av att inte släppa in Vänsterpartiet, det vill säga att sätta sin plats på spel

– Jag trodde så mycket på den rena rödgröna vägen. Så det borde jag kanske ha gjort, säger Sahlin.

Håkan Juholt låter via sin pressekreterare hälsa att han avböjer att kommentera.