Den tyska biltillverkaren Volkswagen kommer inte att skicka e-post till de anställdas mobiltelefoner när de inte arbetar.

Det skriver BBC News. Det handlar om en uppgörelse mellan företaget och de anställda. Begränsningen gäller anställda i Tyskland som har kollektivavtal.

Det nya är att företagets servrar slutar skicka ut e-post en halvtimme efter jobbets slut och börjar 30 minuter innan arbetsdagen börjar. Begränsningen gäller inte högre chefer.

Hos Volkswagen löper flextiden mellan halv åtta på morgon till kvart i sex på kvällen. Och nu ska e-post bara skickas till de anställdas telefoner mellan sju på morgonen och kvart över sex på kvällen.

Tjänstemannafacket Unionen resonerar kring samma problem och pekar på att anställda som är ständigt uppkopplade och dygnet runt kan få e-post har svårt att se någon gräns mellan arbete och fritid. En sådan situation kan leda till stress, minskad kontroll och överbelastning i jobbet. Unionen kan också se att det kan finnas en positiv sida genom att en del anställda kan få större frihet att lägga upp arbetet efter eget huvud och att de i större utsträckning kan bestämma över tidsplanen.