Jimmy Hoffa spökar – igen. Det amerikanska transportfackets legendariske ledare som försvann 1975 misstänks ligga begravd i grunden till General Motors huvudkontor i Detroit, rapporterar New York Post.

Foto: Richard Sheinwald

Jimmy Hoffa är en av den amerikanska fackföreningsrörelsens historiskt mäktigaste och kanske mest kontroversiella ledare. Han styrde transportfacket Teamsters Union från 1957 till 971. Han var skicklig förhandlare som tvingade storföretagen att tredubbla lastbilsförarnas löner. Samtidigt anklagades Jimmy Hoffa för att ha kopplingar till den undre världen och dömdes till 13 års fängelse för bland annat bedrägeri.

Efter fem år i fängelse benådades han av president Richard Nixon.

I juli 1975 försvann han spårlöst på väg till ett möte med några ledare i maffian.

Det gåtfulla försvinnandet utlöste en flod av rykten. Nya spår har dykt upp med jämna mellanrum och granskats av FBI som hittills inte lyckats klara upp försvinnandet. Hoffas liv och försvinnande har också blivit ämne för ett flertal böcker, filmer och TV-spel.

Den här gången är det dock Hoffas chaufför som står för uppgifterna, enligt New York Post. Chauffören berättar i en ny bok att den legendariske fackbossen mördades av sitt eget folk och begravdes i blöt cement i grunden till General Motors huvudkontor som var under uppbyggnad då.

Teamsters har i dag cirka 1,4 miljoner medlemmar och leds av Jimmy Hoffas son James Hoffa sedan 1998. Under den senaste presidentvalkampanjen stöttade Teamsters Barack Obama. Enligt amerikanska medier gjorde Teamsters medlemmar 4,5 miljoner dörrknackningar inför presidentvalet för att övertyga väljarna att rösta på Obama.