Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson bedöms skyldiga till både terrorbrott och olaglig inresa, uppger TT:s utsända i Etiopien. Det fastslogs av domstolen i dag.

Med mycket spänd stämning i rättssalen gick domaren vid onsdagens förhandling igenom fallet i uppemot en timme, innan han meddelade att han anser att åklagaren bevisat att svenskarna stött den förbjudna ONLF-gerillan.

Maxstraffen som nämnts för terrorbrott är antingen 15 eller 25 år.

Det är ännu oklart om domaren ska meddela straffpåföljd i dag. Enligt etiopisk praxis kan det ta ytterligare några dagar eller veckor innan påföljden meddelas.

Svenskarna har erkänt att de illegalt tog sig in i Etiopien sommaren 2011.

De två svenskarna såg samlade ut när de fick domen, rapporterar TT:s utsända.

Domaren gick i princip helt på åklagarsidans linje. Han konstaterade i sina kommentarer i rättssalen att Martin Schibbye och Johan Persson ”använt sitt yrke som täckmantel för att gå terroristernas ärenden”.

Efter domen tog åklagaren vid, för att lägga fram yrkanden om strafflängd och annat. Därefter väntas försvarssidan få uttala sig, och kan då försöka åberopa förmildrande omständigheter.

Domen ligger i linje med det allvar som präglat myndigheternas hantering av ärendet från första början, säger den norske Etiopienexperten Kjetil Tronvoll.

– Det signalerade att ja, det är en juridisk process, men också en politisk process. Vi vet att toppministrar i regeringen hade möten tidigt i juli om den här saken och markerade myndigheternas position.

På många sätt har processen med etiopiska mått mätt gått korrekt till. Svenskarna har behandlats väl, kunnat bestrida bevis och den allvarligaste åtalspunkten har ogillats. Men det har funnits viktiga undantag, anser Tronvoll, inte minst premiärminister Meles Zenawis fördömande uttalanden.

– Att den politiska ledningen i landet kommenterar en pågående rättsprocess hör inte hemma i en rättsstat. Och de kommentarerna antydde klart regimens position att detta inte var vanlig journalistisk verksamhet utan något annat som tenderade att vara terrorverksamhet.

Straffet meddelas den 27 december, alltså tisdag i nästa vecka, framkom i samband med att rättsförhandlingen avslutades.

– Det blir fler ronder, hann Martin Schibbye viska till publiken när han fördes ut.

Johan Persson kunde på vägen ut ge sin mamma en stor kram och kyss, rapporterar TT:s utsända.

Åklagaren krävde att svenskarna får minst 15 års fängelse.

Försvaret vädjade om ett kort straff, med argumenten att de är tidigare ostraffade och att de har samarbetat med myndigheterna.

Journalistförbundets ordförande säger Jonas Nordling till TT att domen om terrorbrott är den värsta utvecklingen rättegången kunde få.

– Det här är en katastrof. Ett bakslag för både demokrati och journalistik.

Han säger att förbundet nu ska sätta sig ned och diskutera både med UD och anhöriga för att se hur de ska gå vidare.

– Jag är övertygad om att domen kommer överklagas.

Nordling tror att det blir mycket tungt för regeringen att hantera fallet efter den fällande domen.

TT: Hur tycker du att UD har agerat hittills?

– Bortsett från att det tog väldigt lång tid innan man gick in rätt i diskussionen, huruvida det här var journalister eller inte, så ska ingen skugga falla över UD sedan rättegången väl satt i gång. Men deras arbetssätt har inte lett till någon dom som vi tycker är korrekt.

Nordling tycker inte att den etiopiska åklagaren har lyckats visa på något som helst samröre med en terrorgrupp.

– Inte utöver vedertagna journalistiska arbetsmetoder att ta sig in i ett stängt område, säger han.

Nu uppstår frågan om överklagande. Åklagarsidan kan tänkas överklaga avvisningen av den tyngsta åtalspunkten, att svenskarna inte bara begått terrorbrott utan helt enkelt är terrorister.

För försvaret kan det bli aktuellt att överklaga hela fallet.

– Det blir det vanskligaste frågan för försvaret, för om man överklagar kan man se framför sig en ny rättsprocess och kanske ett år till innan det kommer upp i Högsta domstolen. Om man däremot accepterar domen och argumenterar för en benådning, så ger ju det kanske möjligheter för en snabbare frigivning, säger Tronvoll.

Han tror att Etiopien skulle se positivt på en benådningsprocess när regimen nu har statuerat sitt exempel.

– Om de blir sittande i fängelse så kommer den internationella människorättsmiljön och den internationella diplomatin fortsätta att ta upp saken, för det är inte så många länder som sätter västerländska journalister i fängelse för terrorism och Etiopien önskar inte fortsatt fokus på sina interna människorättsproblem.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skriver i ett uttalande att regeringen nu tar kontakt, på hög nivå, med den etiopiska regeringen i ärendet.

”Vår utgångspunkt är och förblir att de varit i landet på ett journalistiskt uppdrag. De bör så snart som möjligt försättas på fri fot för att också kunna återförenas med sina familjer i Sverige”, skriver Reinfeldt.

Två SVT-journalister, reportern Eva Elmsäter och fotografen Don Titelman, och deras tolk greps av säkerhetsvakter och kvarhölls i domstolsbyggnaden efter att domen meddelats, enligt SVT.se

– De blev kvarhållna trots att de har alla tillstånd och papper, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist till den egna sajten.

De släpptes dock en stund senare, uppger Olov Carlsson, nyhetsdivisionschef på SVT för TT.