Världsfacket ITUC kräver ett stopp för våldet i västra Kazakstan efter helgens oroligheter som har krävt minst elva liv, sedan kravallpolis och inrikestrupper öppnat eld mot strejkande oljearbetare.

Dödssiffran kommer antagligen att stiga. Ögonvittnen talar om mellan 50 och 150 döda.

I flera månader har oljearbetare på olika platser runt Kaspiska havet strejkat för högre löner. När 20-årsdagen av självständigheten från Sovjetunionen skulle firas i fredags visade oljearbetarna, som är organiserade i fackförbundet Odak, sitt missnöje.

Festen förvandlades till ett blodbad. Flera byggnader, bland dem ett hotell, sattes i brand i oljestaden Zjanaozen, där 4 000 oljearbetare visade sitt missnöje i något som började som en fredlig demonstrastion.

Minst tio människor dödades. Inga poliser finns bland dödsoffren utan enbart civila. Nya demonstrationer i lördags krävde ytterligare minst ett dödsoffer, men siffrorna är ytterst osäkra.

Zjanaozen med 90 000 invånare är en belägrad stad. Polisen och inrikestrupperna stängde av den enda vägen till staden i lördags. Helikoptrar svävar över staden.

Informationen om skadade och döda kommer från åklagarmyndigheten.

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev hade förberett ett storslaget firande av 20-årsdagen av självständigheten i fredags. De planerna har kommit på skam. I lördags införde presidenten undantagstillstånd och utegångsförbud i Zjanaozen.

Oroligheterna började när 4 000 oljearbetare från oljefältet Kalamkas tågade till oljebolagets huvudkontoret i Zjanaozen. Hur konflikten slutar är ännu en öppen fråga.

Enligt Världsfacket ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow visar händelserna i västra Kazakstan att landet har misslyckats med skapa klara spelregler på arbetsmarknaden.

– Våldet måste upphöra omedelbart och alla parter måste acceptera att konflikten bara kan lösas med dialog och förhandlingar. Regeringen måste agera nu för att sätta i gång en sådan process, säger han.