Foto: Björn Larsson Rosvall

En trött men samlad Victor Muller begärde Saab Automobil i konkurs på måndagmorgonen.

 

Slutet har kommit i sagan om Saab. I dag begärde bolaget sig självt i konkurs.

I dag skulle tingsrätten i Vänersborg ha beslutat om huruvida rekonstruktionen av Saab skulle fortsätta, men något sådan beslut kommer inte att fattas. Nu på morgonen lämnade Saab nämligen in en konkursansökan till rätten.

Efter att GM sagt nej även till de nya ägarkonstellationer som Saab föreslagit beslutade det kinesiska företaget Youngman, som skulle ha betalat både löner och löpande kostnader under rekonstruktionen, att inte föra in några mer pengar i företaget. Saabs styrelse insåg att företaget därmed var i obestånd och lämnade självmant in konkursansökan, enligt ett pressmeddelande från Saab.

Även om krisen på Saab varit lång och utdragen kom beskedet om att Saab nu lämnar in en konkursansökan som något av en överraskning i Trollhättan och facket ville inte säga något om vad som hänt.

– Vi kommenterar inte det här ännu. Vi måste först få en chans att samla oss och träffa företaget, sade IF Metalls klubbordförande Håkan Skött, till LO-Tidningen en knapp halvtimme efter att beskedet kommit.

Facken ska träffa Saabs vd Victor Muller under dagen och få svar på sina frågor.

Tingsrätten väntas fatta beslut om konkursen redan under dagen. När konkursbeslutet väl är fattat övergår företagets tillgångar till ett konkursbo och tingsrätten utser en konkursförvaltare som ska sköta avvecklingen av företaget.

De Saabanställda som fortfarande inte fått ut sina novemberlöner kommer att få sina pengar från den statliga lönegarantin.