Med drygt en vecka kvar till jul har de Saabanställda fortfarande inte fått sin novemberlön. Förhoppningen är att den ska kunna betalas ut på måndag då tingsrätten ska avgöra Saabs öde, men än finns inga säkra besked.

I dag är det tre veckor sedan de anställa på Saab skulle ha fått sin lön. För att klara ekonomin vänder sig allt fler Saabanställda till banken. Enligt uppgifter till radio P4 Väst hade 135 Saabanställda sökt nödlån hos Swedbank fram till igår och det är fler än det varit de tidigare gångerna då lönen försenats.

Nu återstår bara drygt en vecka till jul och företaget har fortfarande inte kunnat lämna besked om när lönerna kommer. Förhandlingar pågår fortfarande med företaget Youngman som ska stå för lönerna, enligt Saabs plan, men än har pengarna inte synts till.

Till lokaltidningen Ttela meddelade Saabs vd Victor Muller i dag att ”Pengarna kommer så snart som möjligt, innan mötet i tingsrätten på måndag är tanken”.

På måndag ska nämligen Vänerborgs tingsrätt besluta om huruvida Saab ska få fortsätta sin rekonstruktion. Till dess bör finansieringen ha blivit klar om rekonstruktionen ska kunna fortsätta.

Om det blir en fortsatt rekonstruktion kommer tingsrätten även att utse en ny rekonstruktör, eftersom Guy Lofalk begärt att få slippa uppdraget. Saab föreslår nu att advokat Lars Söderqvist tar över uppgiften. Han är den tredje föreslagna rekonstruktören för Saab, då den person företaget först föreslog som ersättare för Guy Lofalk hoppade av innan han ens fått uppdraget.