David Johnsson, förhandlingschef för Trä- och möbelföretagen

– Jag skulle gärna se att den var lägre.

– Höga lägstalöner trycker upp löneläget och påverkar företagens benägenhet att anställa. Det drabbar främst unga som får svårare att få jobb.

Jeanette Sirsjö, butiksanställd och studerande, Örebro

– Jag tycker vi har rätt så hyfsade ingångslöner, i alla fall om man jämför till exempel med restauranger. Framför allt om man jobbar kvällar och helger är det bra, då får man ju ob-tillägg också och kan få en hyfsad förtjänst även om man är ung.

Harriet Williams, under­sköterska, ­Stockholm  

– Den ligger väldigt lågt med tanke på utbildning och det jobb vi har att göra.

– Lägstalönen är viktig även för oss som jobbat 20 år i yrket. Om de som är yngre kommer in på en bättre lön har vi också bättre chans att få upp vår.

Jenny Påhlsson ­Andersson, montör, Finspång

– Jag tycker den är för låg. Man ska kunna leva på sin lön och ha ett drägligt liv. Men det här är ju den absoluta botten, sedan är det upp till klubbarna att förhandla upp lägstanivån på företagen. På mitt företag ligger lägstalönen på 18 200 kronor.

Pontus Sjöstrand, ­för­hand­lingschef för Sve­riges Hotell- och restaurang­företagare

– Jag tycker att ingångslönerna ligger för högt i förhållande till övriga löner på avtalsom­rådet. Det ger en hoptryckt lönestruktur och vi vill ha större lönespridning. Den som kommer in utan erfarenhet och kompetens ska tjäna mindre än den som har erfarenhet, är duktig och har utvecklats inom yrket.