Pappers avtalsförhandlingar närmar sig nu slutspurten.

– Vi håller på och förhandlar intensivt för att försöka få ett avtal klart, säger Jan-Henrik Sandberg, Pappers ordförande.

Förhandlingarna har pågått under förmiddagen och fortsätter även i eftermiddag. Enligt Jan-Henrik Sandberg kommer överläggningarna troligen att gå vidare även i morgon.

– Det här kan gå fort och det kan dra ut på tiden. Det vet man aldrig, men det är nog väl optimistiskt att tro att vi ska bli klara i dag.

En av kärnfrågorna som parterna nu behandlar är LO-samordningens krav på att visstidsanställningarna ska begränsas så att ingen kan ha tillfälliga jobb hos en arbetsgivare mer än två år. Arbetsgivarna har hittills sagt nej till fackets krav.

– Det är fortfarande en av de viktigaste frågorna vi jobbar med, säger Jan-Henrik Sandberg.

En annan viktig fråga där parterna inte kommit överens gäller en modell för att fördela löneökningsutrymmet lokalt.

Själva nivån på löneökningarna är dock inget som parterna diskuterar i nuläget. LO-förbunden har tidigare konstaterat att industrins uppgörelse om löneökningar på 3 procent på 14 månader inte ska ses som ett märke för andra förbund, eftersom de industrifack som hittills gjort upp inte ingår i LO-samordningen.

Pappers är nu först ut av förbunden i LO-samordningen och enligt Jan-Henrik Sandberg kommer industrins nivå ändå att påverka deras möjligheter att nå större löneökningar i förhandlingarna.

– Det påverkar oss väldigt mycket, och det blir nog svårt att ändra på det. Där finns något som är svårt för oss att komma runt, säger Jan-Henrik Sandberg.