I dag har IF Metalls avtalsråd sagt ja till de nya avtalen som tecknades i måndags.

– Det blev ett klart och tydligt ja, säger Jan-Olov Carlsson, klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Han var ett av sammanlagt 170 ombud på IF Metalls avtalsrådet. Det beslutade efter en diskussion att säga ja till de föreslagna avtalen på sex avtalsområden som gäller 171 000 av förbundets medlemmar.

Det fanns en klar majoritet för att acceptera avtalen, men beslutet var inte enhälligt. Några ombud talade för att medlemmarna hade varit beredda att strida för ett bättre avtal.

– Det fanns en kampberedskap ute bland medlemmarna och det finns en risk att det bara blir pyspunka av den nu, säger Jan-Olov Carlsson.

Han blev själv besviken när avtalet kom eftersom han sett uppladdningen och mobiliseringen inför förhandlingarna som något positivt som engagerat folk.

– Det tycker jag att förbundet gjorde bra, men det kan bli problem nu när man inte fullföljde utan tecknade ett avtal och går vidare, säger han.

Jan-Olov Carlsson var en av dem som var uppe i talarstolen och berättade om sin oro, men han yrkade inte avslag på avtalsförslagen.

– Jag har stor respekt för att det krävs en helhetsbedömning av läget och hur det ser ut på olika håll i landet. Det som vissa är jättenöjda med är andra besvikna över, säger han.

På Volvo Lastvagnar i Umeå har det nya avtalet snarast tagits emot med en axelryckning.

– När vi diskuterat på arbetsplatsen är det mer resignation än besvikelse. Ett jaha då blev det såhär.

De preliminära avtalen som nu godkänts träffades i måndags. De löper i 14 månader och ger löneökningar på tre procent den 1 februari.

– Avtalet ger förutsättningar för att både ge reallöneökningar och bli normerande. Jag väntar nu med spänning på att den första direktören som talat om kris nu själv säger att ”jag kommer att ta ut max tre procent i egna löneökningar och bonusar”, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven i ett pressmeddelande efter avtalsrådet.