Tomten kom tidigt till 140 visstidsanställda på Volvo i Olofström. De har nu erbjudits fast anställning.
– Det var nog den bästa julklapp många av dem kunde få, säger Miroslav Milurovic, ordförande för IF Metalls verkstadsklubb.

De flesta av dem som nu får fast anställning från årsskiftet har tidigare varit anställda på Volvo, men sades upp under industrikrisen hösten 2008. Många av dem som då blev uppsagda har redan tidigare erbjudits nya anställningar i fabriken.

– Av de 236 som fick sluta hos oss då har de flesta nu fått tillbaka sitt jobb i och med de här anställningarna, säger Miroslav Milurovic.

Det kommer fortfarande att finnas 120 visstidsanställda kvar på Volvo i Olofström, och de får nu också förlängda kontrakt.

Men det finns också en baksida. Volvo har dessutom 240 personer inhyrda från bemanningsföretag och av dem får nu 50 sluta. Företaget har, enligt facket, lämnat en lista till bemanningsföretaget med personer de inte längre vill hyra in, vilket fått facket att protestera.

– Jag är inte tillfreds med att de plockar ut folk och namnger vilka som ska lämna uppdraget hos bemanningsföretaget. Vi anser att sist in först ut ska gälla även på bemanningsföretag, säger Miroslav Milurovic.

Facket har därför kallat företaget till förhandling i frågan.

– Jag har kontaktat förbundet för att höra om Volvo verkligen får göra så här, säger Miroslav Milurovic.