Sondre Bratland har en av världens vackraste manliga sångröster. Han ligger t o m etta på min tre-i-topplista, före Bryn Terfel och James Taylor. Norrmannen Bratlands röst är av naturmaterial: ljus och ren, klar och len. Men samtidigt manlig, eller låt säga mänsklig, för där finns också knagglar och knotor. Albumet Jol i mi song är – utan konkurrens – årets julskiva. Psalmer och norsk folketon, anglosaxiska folkmelodier och även en sydafrikansk melodi. Bratland skrev själv texten till titelsången som han framför i nära nog duett med den strävt vackra fiolen. Gitarr och dobro smyger in i kompet och förenar norsk folkmusik med country. Min favorit, ”Han er her”, sjungs till den evigt lika underbara irländska melodin ”Wild Mountain Thyme”. Ska jag utfärda en varning? Det här är en religiös julskiva. Sondre Bratland är kristen och sjunger så vackert – ja, himmelskt – att han  kan få medlemmar i Humanisterna att gå i julottan.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Jol i mi song

Artist: Sondre Bratland
Skivmärke: KKV

Sondre Bratlands nya julalbum finns tyvärr inte på Spotify (hittills i alla fall, kolla själv framöver) men på iTunes kan man höra mindre lyssningsbitar från albumet.

Den som inte har iTunes i sin dator kan istället provlyssna på Amazon.

Bratland har också gjort ett tidigare julalbum, Rosa frå Betlehem, som finns på Spotify.

Alle vegne är Bratlands föregående album, som han gjorde tillsammans med folkmusikern Annbjørg Lien, fiol och sång. Också på Spotify.

Den kristne Bratland har även gjort albumet Dialogue tillsammans med den muslimske sångaren Javed Bashir från Pakistan. Också detta finns på Spotify.

Se och hör Sondre Bratland, sång, och Annbjørg Lien, nyckelharpa, framföra ”Alle vegne” i en kyrkoinspelning. Finns på YouTube.

Se och hör när Sondre Bratland och Kirsten Bråten Berg sjunger norska folkvisor inför publik, också på YouTube.

Om någon vill lära känna Sondre Bratland lite närmare: länk till en intervju jag gjorde med honom för ett antal år sen.